Traditii pagane respectate la inmormantare. Care este explicatia lor?
Decesul unei persoane nu este niciodata un eveniment placut. Pentru a face trecerea peste un astfel de eveniment mai usoara, oamenii au dezvoltat de-a lungul timpului o multime de traditii. Unele sunt recomandari biblice si au un fundament religios foarte bine conturat, in timp ce altele sunt traditii pagane. Multe dintre ele sunt respectate inclusiv de cei care ofera servicii funerare, de multe ori fara a fi intelese pe deplin.
Care sunt cele mai utilizate traditii si care este explicatia lor?
Conform celor de la www.serviciifunerare.ro, cele mai utilizate traditii si practici sunt urmatoarele:
1. Coroanele si florile sunt prinse pe lateralele masinii cu care este transportat defunctul. Aceasta traditie are rolul de a-i oferi decedatului un drum lin spre cer, fara regrete. Este o traditie pagana, insa este respectata de mai toata lumea.
2. Mainile si picioarele persoanei decedate se leaga. Acest obicei este unul practic, in asa fel incat in timpul procesiunii extremitatile sa nu se miste. De cele mai multe ori, inainte de coborarea in groapa snurul cu care sunt legate extremitatile este inlaturat.
3. Pe pieptul defunctului trebuie sa se puna bani, insa acestia nu trebuie sa fie numarati. Se spune ca persoana care numara banii isi numara, de fapt, zilele.
4. In spatele masinii mortuare se arunca bu bani. Acesti bani sunt destinati persoanelor nevoiase si au un rol simbolic de plata a vamilor prin care urmeaza sa treaca persoana decedata;
5. Dupa ce este inmormantata persoana decedata, mormantul trebuie sa fie tamaiat 3 zile la rand. Este un ritual intalnit in mai toate zonele ale tarii si are rolul de purificare. Se crede ca prin tamaiere se purifica sufletul proaspat plecat din aceasta lume, care trece dincolo curat. Tamaierea trebuie sa se realizeze in zorii zilei, insa in ultimii ani se face si seara;
6. Pe pervazul casei se lasa un vas cu apa proaspata. Acesta trebuie sa stea timp de 40 de zile aici. Explicatia este oarecum logica, deoarece se crede ca timp de 40 de zile sufletul calatoreste, intorcandu-se in locurile dragi de pe Pamant, inclusiv acasa. Este bine sa gaseasca in aceste locuri apa pentru a-si potoli setea.
Cele mai multe dintre aceste traditii sunt pagane, insa sunt respectate cu strictete de oameni. Rolul lor este de a usura momentul pentru familie si de a alina durerea puternica resimtita in momentul pierderii si in zilele ce urmeaza.
Numarul de traditii este urias si cei mai multi oameni nu le stiu. Tocmai de aceea, este bine sa apeleze la firme de servicii funerare care pot pune in practica traditiile cele mai populare, pot oferi sfaturi si pot ajuta in intregul proces.
Astfel, singura responsabilitate a celor dragi este aceea de a-si impaca sufletul cu pierderea si de a se gandi la persoana care a trecut la cele sfinte, fara a se preocupa de toate obiceiurile mai mult sau mai putin importante.