Budapesta – capitala bailor in orice anotimp

Budapesta este o capitala ce merita sa fie vizitata in orice moment al anului. Ce are atat de special acest oras? Faptul ca beneficiaza de o lunga traditie termala, merita sa vii la Budapesta doar pentru aceste ape termale. Vei avea cu siguranta parte de o experienta unica, relaxanta si reconfortanta chiar si in mijlocul lunii ianuarie.

Istoria bailor din Budapesta. Cu siguranta, romanii din Aquincum, colonie de la malul Dunarii sunt cei care au construit primele terme. Insa turcii sunt cei care in secolele XVI-XVII au dezvoltat, au pus in valoare aceasta traditie, au introdus-o in cotidianul locuitorilor din Budapesta (Buda la acea vreme).

In perioada imperiului austro-ungar aceste bai termale au inflorit, s-au dezvoltat. Ungurii din Budapesta merg la bai dupa o zi obositoare de munca, cu prietenii sau familia, in timpul saptamanii sau in weekend. Fiecare din ei are locul sau preferat si obiceiurile sale. Baile din Budapesta au acel ceva exceptional care il propulseaza pe vizitator intr-o epoca si o ambianta diferite.

Principalele bai din Budapesta

Baile Kiraly. Autenticele bai turcesti precum baile Kiraly propun bazine cu temperaturi mergand de la rece la fierbinte, un hammam, o sauna si sali de masaj. Bazinul central octogonal, marginit cu arcade din pietre in stil otoman este luminat prin deschideri minuscule in cupola centrala. Timp de cateva ore, timpul parca este suspendat si ne simtim parca intr-un alt loc, un moment magic.

Baile Rudas. Probabil cele mai frumoase din Budapesta. aceste bai ofera o experienta incomparabila de relaxare care, chiar si in plina iarna ne incalzeste corpul pentru mai mult timp si ne permite sa infruntam cu mai mare usurinta rigorile climatice de afara.

Vezi si:  Elemente pe care le poti recicla pentru a decora gradina

Baile Szecheny.  Cel mai mare complex termal din Europa. Alimentate cu surse calde cu numeroase proprietati, au particularitatea de a propune – pe langa bazinele traditionale si sauna – pisicine de exterior.