De ce ar trebui sa indraznesti sa spui Nu fara sa te justifici?

Nu este deloc usor sa spui Nu. Si sa o faci fara sa urmeze o justificare este si mai greu. Si totusi, acest lucru poate sa fie salvator.

Dar, chiar daca este extrem de dificil de rostit, cuvantul Nu are o functie cruciala in constructia identitatii noastre. Acest lucru iti va permite sa:

– Spui cine esti. Pentru ca si limitele sunt cele care ne definesc ca indvid si sa spunem Nu ne ajuta sa exprimam ceea ce suntem.
– Respecti ceea ce esti. Spunand Nu, vei afirma valorile tale si nevoile de a fi ascultat.
– Te protejezi. De situatiile sau de relatiile care sunt mai putin confortabile, nesanatoase, chiar toxice.
– Pui in valoare drepturile tale. Mai ales daca esti de sex feminin, in calitate de femeie, mama sau profesionista. Sau pur si simplu ca o fiinta umana.

De ce este esential sa refuzi fara sa te justifici?

Daca sa spui Nu este deja o adevarata provocare pentru tine, sa o faci fara sa te justifici este si mai greu. Atunci cand te simti vinovat la ideea de a afirma refuzul, cu siguranta ca vrei sa te si justifici. Problema este ca il putem face pe interlocutor sa creada ca nu suntem siguri in ceea ce priveste decizia noastra. Si se poate intampla sa incerce sa ne faca sa ne razgandim si ne face sa ne cheltuim foarte multa energie din aceasta cauza.

Pe de alta parte, dorinta de a nu rani persoanele din jur, ne face sa vrem sa formulam si scuze neadevarate. Rezultattul- o scadere a stimei de sine si eventual alte conflicte cu cei din jur daca se va descoperi adevarul.

Vezi si:  Cu cat iubim mai mult o persoana, cu atat o iubim mai putin

Si daca te simti prea prost, propune o alternativa. Vei rezolva astfel problema in cel mai sanatos mod cu putinta.