Care sunt cele mai folosite tipuri de structura de rezistenta?

structura de rezistenta

structura de rezistentaOrice constructie are nevoie de o structura de rezistenta puternica, pentru a putea face fata tuturor solicitarilor: propria greutate, vanturi, zapezi si uneori cutremure. Un proiect de rezistenta casa este calculat foarte atent de catre un inginer constructor cu studii si experienta si trebuie sa fie supus unor reguli foarte stricte.

Exista mii de proiecte rezistenta constructii si serviciile au devenit atat de performante incat cei care isi doresc o locuinta trebuie doar sa apeleze la persoanele potrivite. Totusi, au de ales intre mai multe solutii de constructie. Un proiect rezistenta este doar o indrumare pentru constructie, insa constructia propriu-zisa poate sa fie realizata din mai multe materiale si in mai multe moduri.

Care sunt cele mai folosite materiale pentru structura de rezistenta?

1. Structura pe cadre. Conform celor de la ArhiProPub.ro, structura pe cadre este folosita adeseori pentru costul sau destul de mic. Incarcaturile transmise catre cladire sunt preluate de cadre din stalpi si grinzi din beton armat. O multime de blocuri din Romania sunt construite pe structura de rezistenta in cadre.

2. Structura din pereti portanti din zidarie. Zidaria este din ce in ce mai populara, fiind extrem de eficienta din punct de vedere al izolarii termice si din punct de vedere al rezistentei in timp. Atunci cand se alege un proiect rezistenta din pereti portanti insa, trebuie sa se ia in considerare faptul ca zidaria poate fi din caramida ceramica sau blocuri BCA, fiecare avand proprietati total diferite. BCA-ul este mai rezistent, insa nu are acelasi comportament excelent in fata schimbarilor climatice precum caramida. Ceea ce este cert insa, este ca o astfel de structura preia in totalitate incarcatura si poate fi mult mai solida decat varianta pe cadre. Durata de viata a acestei zidarii depaseste adesea 100 de ani.

Vezi si:  Top 5 lucruri pe care trebuie sa le cunosti despre hidroizolatiile pentru acoperis

3. Structura din pereti portanti de beton armat. Este foarte rezistenta, insa implica foarte multe costuri. Este important ca in proiect sa fie prevazut tipul de fier folosit, tipul de beton folosit si fortele la care aceste elemente pot face fata.

4. Structura de rezistenta metalica. Metalul este folosit din ce in ce mai des pentru constructia de stalpi, grinzi si contravanturi, adica exact elementele care pot prelua fortele seismice. Oamenii prefera inca sa isi construiasca locuinte din BCA, beton armat sau zidarie, insa metalul vine cu avantaje de necontestat: rezistenta, timp rapid de executie si o viata foarte lunga. Din pacate, nu este cea mai buna varianta in fata incendiilor si nici nu izoleaza foarte bine.

5. Structura de rezistenta din lemn. Cel mai vechi material folosit in constructii este si unui dintre cele mai apreciate in prezent. O structura din lemn se construieste foarte rapid, costurile nu sunt mari iar rezistenta la cutremur este una dintre cele mai bune, atata vreme cat locuinta nu este foarte inalta. Lemnul izoleaza bine din punct de vedere termic si are si o estetica foarte placuta. Din pacate, are nevoie de mentenanta in timp si nu are capacitatea de a izola foarte bine din punct de vedere fonic, insa acest lucru se poate rezolva prin tehnologia moderna.