Esti diabetic? Iata care sunt alimentele pe care trebuie sa le eviti

Daca esti diabetic stii si tu ca aceasta boala cronica se bazeaza pe un tratament medicamentos, o activitate fizica regulata si o alimentatie adaptata. Daca unele alimente nu trebuie sa lipseasca din farfuria unei persoane care sufera de diabet, altele sunt de evitat. Iata care sunt alimentele pe care trebuie sa le eviti daca esti diabetic.

Zaharul si produsele dulci. Asta nu inseamna ca trebuie sa le elimini pentru totdeauna din alimentatia ta. Le poti consuma din cand in cand, la ocazii speciale. Incearca sa limitezi zaharul si produsele dulci si opteaza pentru miere pentru a-ti indulci cafeaua sau ceaiul. Iti poti face placere din cand in cand consumand 2 patratele de ciocolata neagra cu 70% cacao sau, ocazional, cu o tarta cu fructe.

Bauturile dulci. Nu au niciun interes pentru sanatate, mai ales atunci cand suferi de diabet deoarece nu fac decat sa creasca glicemia. Uita-le in profitul apei, plata sa minerala. Sau poti consuma fara probleme infuzii sau ceai verde.

Alcoolul. Conform specialistilor, un consum moderat de alcool – un vin rosu de calitate, care nu contine glucide si are un nivel ridicat de polifenoli poate avea un efect benefic in prevenirea diabetului de tip 2 dar si a bolilor cardiovasculare. Insa, dincolo de 20 de grame pe zi (adica doua pahare cu vin) si 20 g pentru barbati efectele se inverseaza si devin periculoase pentru sanatate, cu riscul de a favoriza diabetul si complicatii.

Grasimile saturate. Dusmanul diabeticului este ateroscleroza, cu alte cuvinte, scleroza arterelor, o afectiune aflata in stransa legatura cu colesterolul rau care circula in sange. Pentru a evita aceasta afectiune cel mai bine este sa consume cu prudenta grasimile saturate: mezelurile, carnea grasa, fripturi, patiserii. Alimente care, printre altele, provoaca si grasime abdominala si care poate contribui la aparitia diabetului de tip 2 la persoanele care nu sufera de diabet.

Vezi si:  Cine ma asculta la geografie?