Sindromul lui Diogene – care sunt cauzele acestei tulburari de comportament?

Atunci cand o persoana sufera de sindromul lui Diogene, isi poate ignora in totalitate igiena corporala si domestica. Aceasta tulburare de comportament se caracterizeaza in egala masura printr-o acumulare de obiecte, o negare si o izolare sociala.

Sindromul lui Diogene este o tulburare de comportament care se caracterizeaza printr-o acumulare de obiecte, o neglijare a igienei corporale si domestice, o negare a tot ceea ce te inconjoara si o izolare sociala. Persoanele care sufera de aceasta afectiune traiesc cel mai adesea in conditii insalubre, intr-o locuinta murdara si deteriorata din cauza neglijentei.

In general, sindromul lui Diogene afecteaza femeile cu varsta cuprinsa intre 70-80 de ani. Insa, pot exista, in egala masura, persoane de 20 de ani care sa sufere de aceasta afectiune, care au tendinta sa adune obiecte si mizerie in apartament.

Care sunt cauzele care provoaca acest sindrom?

Sindromul lui Diogene se poate declansa in urma unui soc psihologic mare precum decesul unui apropiat, o schimbare mai importanta, o separare sau un divort virulent. Aceasta afectiune se dezvolta in momentul in care o persoana a fost confruntata cu un eveniment socant si greu de suportat.

Cum poate fi diagnosticat sindromul lui Diogene?

Diagnosticul este dificil de pus deoarece persoanele afectate locuiesc cel mai adesea singure si izolate. In cele mai multe din cazuri, aceasta afectiune este reperata in urma plangerilor repetate ale vecinilor care constata o deteriorare a locuintei sau mirosuri neplacute venind din apartamentul persoanei care sufera de sindromul lui Diogene. Exista doua tipuri de pacienti cu sindromul lui Diogene : activi si pasivi. Cei activi aduna obiecte in timp ce pasivii se scufunda in depresie. Daca ai cunostinta de o astfel de persoana, ajut-o urgent.

Obtine usor permisul de conducere, rezolvand pe www.odat.ro toate chestionarele auto drpciv ce iti pot pica la examen.