Încă de pe vremea când eram de-o şchioapă, afacerist însemna, în mintea mea, omul care are sau conduce o afacere, cu scopul declarat şi principal de a face bani.

Prin orice mijloace. Orice mijloace. Probabil că, deşi unii nu vor fi de acord cu mine, în “orice mijloace” includ chiar şi a călca pe cadavre, cadavre pe care le faci singur, ca afacerist. Prin urmare, deşi nu voi spune exact despre ce e vorba în propoziţie, respectiv în această însemnare, expresia în jurul căreia se construieşte acest text este “spam”.

Deci, în propoziţie este vorba despre online. Şi, bineînţeles, despre spam. Puţin importă mijloacele prin care duci o afacere pe culmile succesului, cu atât mai mult cu cât activezi pe o piaţă care are nevoie de reglementări mai ceva ca fata mare de machiaj în ziua măritişului.

So, îmi curge sânge din urechi de câte ori am auzit, în această săptămână lucrătoare, cuvântul “tag spam”. Am înţeles că, pe lângă faptul că acest tag spam reprezintă o practică neconcurenţială într-o piaţă, cică piaţa ar avea de suferit din cauză că pe ea se practică…. well, practici neconcurenţiale.

Adică… dacă eu pot să fac bani mulţi, nu pot să-i fac pentru că n-ar fi fair? Adică dacă pot să-mi umplu buzunarele de publicitate de la advertiseri, eu nu fac asta pentru că piaţa tre’ să fie corectă? Măi băieţi, mă faceţi să râd. Sunteţi ca deontologii lu’ peşte ai lui Mircea Badea. Adică tu poţi să faci bani, da’ n-ar fi tocmai corect. De când mama mă-sii a pomenit lumea asta de afaceri curate? De când contractele privind bunurile statului român au fost atribuite ăluia care avea planurile cele mai bune şi nu ăluia care a dat şpaga cea mai mare? De când România este o piaţă corectă, indiferent despre ce piaţă vorbim? Hai, c’mon!

Aş vrea să văd şi eu, în oricare publicaţie de business din presa românească sau hai!, fie de la mine, în oricare publicaţie românească, fie ea online, print sau glossy pentru femei, articole de genul “Firma X, cea mai corectă din ţară” sau că “Firma Y a avut o creştere de 50% a businessului ca urmare a corectitudinii în afaceri”. Oameni buni, vorbim de mediul de afaceri. V-oţi ataca voi sau nu, dar scopul unui afacerist e de a face bani. A fost şi va rămâne etern.

Iar când se dă o afacere pe o piaţă relativ mică în ceea ce priveşte valoarea, nişte jucători care se mănâncă între ei pentru câteva sutimi din respectiva piaţă şi o Românie care e aşa cum e, ne mirăm ca fata mare în noaptea nunţii la un simplu “tag spam”?

Sincer, loserii sunt ăia care nu au ştiu cum şi ce să facă pentru o bucată mai mare din piaţă. Nu încurajez furtul, dar când spui “afacere” şi “corect” deja îmi sună putred. Şi nu, refuz să fiu luată de sus cu chestii de genul “vai, dar afacerile trebuie să fie curate” sau “ce-ar fi dacă toată lumea ar face la fel”. Lăsaţi treburile astea pentru copiii care merg la grădiniţă. Mie daţi-mi o altă ţară şi poate că atunci o sa condamn tag spamul. Până atuci, in tag spam we trust!


Obtine usor permisul de conducere, rezolvand pe www.odat.ro toate chestionarele auto drpciv ce iti pot pica la examen.