Foarte multi oameni, fie ca stiu, fie ca nu stiu, au obiceiuri de ingrijire orala incorecte. Aceste lucruri ar trebui invatate inca din copilarie, la cabinetul stomatologic. Daca nu ai facut-o pana cum, ar fi bine sa iti programezi cat mai repede o sedinta la medicul tau stomatolog, deoarece impactul tehnicii de periere necorespunzatoare a dintilor in fiecare zi poate fi negativ asupra sanatatii orale pe termen lung.

Iata 5 greseli comune care, daca sunt corectate, pot duce la imbunatatirea sanatatii dentare si la un zambet mai stralucitor:

Utilizarea unei periute de dinti gresite. In ziua de azi, exista doua directii pe care le putem alege pentru un periaj dentar cat mai eficient: periuta de dinti manuala sau periuta de dinti electrica. Indiferent de periuta de dinti aleasa, aceasta trebuie sa fie capabila sa ajunga la toate suprafetele dintilor din gura si sa aiba peri moi.

Neinlocuirea periodica a periutei de dinti. Asociata Romana Dentara recomanda inlocuirea periutei de dinti o data la doua sau trei luni. In caz contrar, perii periutei devin mai putin eficienti pe masura ce se uzeaza, iar bacteriile si particulele de alimente se pot acumula intre ei.

Ignorarea unor suprafete dentare. Periuta ar trebui sa ajunga sa curete toate suprafetele dintilor, atat cele interioare (dinspre limba), suprafetele folosite pentru mestecarea mancarii cat si suprafetele exterioare (cele vizibile). Fiecare parte a dintilor are nevoie de atentie atunci cand te speli pe dinti!

Folosirea unei tehnici necorespunzatoare. Dentistii au ajung la un acord comun in ceea ce priveste tehnica de periere care ofera cea mai buna ingrijire orala. Pentru a peria corect, orienteaza peria la un unghi de 45 de grade fata de suprafata dintilor si periaza de la gingie spre varful dintelui, cu 10 repetari usoare pe fiecare suprafata dentara. Pe suprafetele dintilor folosite pentru mestecare se recomanda miscari circulare scurte.

Neglijarea restului cavitatii orale. In plus fata de curatarea temeinca a dintilor cu ajutorul periutei, trebuie sa acorzi atentie, de asemenea, limbii. Pentru limba poti folosi periuta de dinti dupa periajul dentar obisnuit sau poti folosi un instrument special. Nu uita, limba acumuleaza o multime de bacterii daunatoare care pot cauza o respiratie urat mirositoare! Asadar, nu uita sa o cureti!

Nu trebuie sa fim stanjeniti in fata medicului stomatolog atunci cand nu suntem siguri in legatura cu periajul corect al dintilor. Pentru orice nelamurire cu privire la sanatatea ta dentara, vorbeste cu medicul dentist!


Obtine usor permisul de conducere, rezolvand pe www.odat.ro toate chestionarele auto drpciv ce iti pot pica la examen.