Alimente bogate in vitamina D care ne intaresc sistemul imunitar

Vitamina D este esentiala sanatatii oaselor noastre si sistemului nostru imunitar. Iata o lista cu alimentele care contin vitamina D pentru a le introduce de urgenta in regimul tau alimentar de zi cu zi.

Indispensabila inca din copilarie,vitamina D nu este prezenta in mod natural in corpul nostru si este sintetizata in general de piele sub efectele razelor de soare. Este esentiala pentru calitatea oaselor noastre, a muschilor si ne intareste in egala masura sistemul imunitar. Asigurarea unui aport suficient prin intermediul alimentatiei este primordial, mai ales in contextul pandemiei cu coronavirus.

Pestele gras. Hering, macrou, sardine si somon…toti acesti pesti grasi sunt bogati in vitamina D, fie ca sunt proaspeti sau in conserva, naturali sau in ulei.

Produsele lactate. De vaca, vegetal sau imbogatit, laptele ramane o sursa excelenta de vitamina D si ne permite in egala masura un aport deloc de neglijat si de calciu pentru a intari actiunea sa asupra oaselor. Opteaza pentru lapte de ovaz, de migdale, de soia sau de orez, acestea din urma sunt imbogatite cu vitamina D pentru acoperirea nevoilor zilnice. Untul si margarina (derivate ale laptelui de vaca sau vegetal) sunt in egala masura bogate in vitamina D precum si branza. De notat este ca si emmental contine in egala masura. Ideala pentru paste si lasagna.

Maruntaie si galbenus de ou. Produsele care contin ficat, inima, pipote, maduva spinarii, limba dar si extremitatile unui animal…maruntaiele au un continut bogat de proteine, minerale, vitamine, in special de vitamina D. Carnea contine in egala masura dar si galbenusul de ou.

Alte alimente bogate in vitamina D :

-Ton – bogat in vitamina D si seleniu, un adjuvant pentru sistemul imunitar ;

-Somon salbatic;

– Ciuperci – bogate in vitamine si minerale ;

-Mazare;

– Lapte vegetal – soia, migdale, ovaz, orez;

-Scoici;

– Tofu ;

Obtine usor permisul de conducere, rezolvand pe www.odat.ro toate chestionarele auto drpciv ce iti pot pica la examen.