Statine: care sunt efectele secundare ale acestor medicamente?

Prescrise cu scopul de a preveni bolile cardiovasculare (infarct, AVC), statinele sunt, cu toate acestea, niste medicamente controversate.

Inainte de a vorbi despre statine, trebuie sa vorbim putin de colesterol. Colesterolul este o substanta lipidica necesara bunei functionari a organismului: in realitate, participa la construirea membranelor celulare, intervine in sinteza hormonilor sexuali si joaca un rol important in procesul de digestie. In sange, colesterolul este transportat de catre lipoproteine: LDL, care transporta colesterolul pana la organe si HDL care recupereaza colesterolul oxidat, adica folosit de catre organism.

Ce sunt statinele? Statinele reprezinta o familie de medicamente care inhiba actiunea enzimei HMG-CoA, diminuand in egala masura productia endogena de colesterol din corp si nivelul de colesterol din sange.

In ce cazuri sunt prescrise statinele? Hipolipemiante, statinele sunt prescrise in scop de prevenire la persoanele care prezinta un nivel de colesterol sanguin mult prea ridicat asociat unui risc cardiovascular important (acest lucru ii priveste in special pe fumatori, diabetici si persoane in varsta). De altfel, statinele sunt in egala masura prescrise tot sub forma de prevenire persoanelor care au suferit un infarct miorcardic, un accident vascular cerebral sau o arterita a membrelor inferioare sau dupa instalarea unui stent.

Efecte secundare. Statinele sunt responsabile de o crestere a enzimelor cardiace ceea ce poate duce la distrugerea unor celule hepatice si, drept urmare, la distrugerea ficatului. De altfel, crescand nivelul sanguin de creatinfosfokinaza, statinele pot fi responsabile de distrugerea anumitor celule din muschi ceea ce se traduce in mod concret prin crampe, dureri musculare si/sau tendinite.

Din momentul in care au inceput sa se prescrie statine unor pacieni care prezinta un risc cardiovascular ridicat, s-a constatat o scadere a mortalitatii cardiovasculare. Statinele sunt singurele in masura sa previna aceste boli cardiovasculare.

Vezi si:  Sau sau s-au