Cum sa iti ajuti copilul sa treaca printr-un divort

divort-copii

divort-copiiMii de copii exprimenteaza stresul unui divort al parintilor in fiecare an. Reactia lor depinde de varsta lor, de personalitate si de circumstantele separarii si procesului de divort.

Orice divort va afecta copilul si de multe ori reactia initiala este de soc, tristete, frustrare, furie sau ingrijorare.

Cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faca parintii pentru a ajuta copiii in aceste momente dificile:

  • Sa tina departe de copii conflictele deschise, discutiile aprinse si discutiile legale;
  • Sa minimalizeze schimbarile in rutina copilului;
  • Fiecare parinte sa fie in continuare prezent in viata copiilor.

Adultii care trec printr-un divort au nevoie de suport – din partea familiei, a prietenilor, poate chiar a unui terapeut. Dar nu cautati suport in persoana copilului, chiar daca ei par dornici sa ti-l ofere.

Cand ii transmiteti copilului vestea divortului, este bine ca aceasta veste safie transmisa de ambii parinti, intr-o maniera iubitoare, cu un limbaj potrivit varstei copilului. Acestea trebuie sa fie asigurat ca nu are nicio vina. Multi copii tind sa se considere vinovati, asa ca e important sa simta ca nu e asa.

Daca va interveni schimbarea locuintei pentru copil sau a scolii, informatiile trebuie transmise de la inceput si parintii trebuie sa raspunda cu rabdare oricarei intrebari. Trebuie sa stiti ca de fapt copiii nu trebuie sa cunoasca adevaratele motive ale divortului (in special daca implica invinuirea celuilalt parinte). Este indeajuns pentru ei sa inteleaga ca vor exista niste schimbari, si sa stie clar ce se va schimba si ce nu se va schimba.

La copiii mai mici este simplu de explicat: “mama si tata vor locui in case separate ca sa nu se mai certe, dar ei vor continua sa te iubeasca.”

Vezi si:  Oare prea multa iubire “omoara” iubirea?

Copiii mai mari vor reactiona diferit, poate cu furie la inceput, urmata de tristete ulterior si cu siguranta isi vor pune zeci de intrebari.

In timpului divortului, parintii sunt supusi ei insisi unei presiuni enorme, stresului si tristetii. Este important sa nu lasi aceste sentimente sa te acapareze si sa neglijezi copilul. El are nevoie acum de tine mai mult ca oricand si va trebuie sa ii oferi atentie mai mult ca de obicei.

Daca simti ca nu faci fata stresului, nu ezita sa ceri ajutorul unui psiholog in Bucuresti. Acesta te va asculta si te va ajuta sa treci cu bine peste aceasta perioada.

Daca observi la copilul tau aparitia unor probleme comportamentale si emotionale, care nu trec nici dupa cateva saptamani sau luni sau care chiar se accentueaza, nu ezita sa apelezi la cateva sesiuni de terapie copii. Cu putin ajutor, el poate sa inteleaga ce se intampla in viata lui si sa invete sa reactioneze.

Salvează