Regulile de comunicare pe care orice cuplu ar trebui sa le stie

Oare in ce consta succesul sau reusita unei relatii? Te intrebi si tu asta? Incredere, cinste, placere, deschidere de spirit… acestea sunt cuvintele ce iti vin pe moment in minte? Exista insa un aspect mult mai important, care le bate pe toate. Aceasta este comunicarea.

Nu ar trebui sa fii mereu in stare de defensiva. Fiecare parte ar trebui sa adopte urmatoarea atitudine- « ce putem face pentru ca viata noastra sa continue in mod armonios impreuna ? » Este mult mai bine decat sa fii meschin si sa incerci cu orice pret sa consideri ca punctul tau de vedere este cel mai bun si ca celalat se inseala.

Daca ai gresit, recunoaste. Daca ai gresit cumva, nu ar trebui sa te prefaci ca nimic nu s-a intamplat. Incearca sa iti asumi responsabilitatea fapetelor tale, fii cat mai sincer si incearca sa faci in asa fel incat partenerul sau partenera ta sa isi dea seama de faptul ca este importanta pentru tine.

Pune intrebari deschise. O intrebare inchisa poate sa aiba raspunsuri precum « da » sau  « nu » sau « marti ». Dar o intrebare deschisa nu are un raspuns specific. Atunci cand conversatia este importanta, atunci se folosesc mai ales intrebari deschise.

Asculta inainte de a vorbi. Inainte de a spune ce ai pe suflet, fa o pauza si asculta ce are cel de langa tine de spus.

Nu te ancora in trecut. O disputa care revine asupra timpului trecut nu are ce cauta in prezent. Din nefericire insa, foarte multe persoane isi bazeaza reprosurile actuale pe lucruri ce s-au intamplat in trecut. Un lucru deloc benefic.

Vezi si:  Cuplu- cum puteti vorbi despre bani?

Nu trebuie sa ai impresia ca partenerul iti poate ghici gandurile. Nu avem cum sa ghicim gandurile celor din jur. Mai ales daca este vorba despre o problema. Deci intreba care este problema, nu incerca sa presupui ca stii despre ce este vorba…