Boli cardiovasculare: care este cel mai bun regim conform expertilor?

In raportul care claseaza diferitele diete existente, US News & World Report a desemnat regimul Ornish drept cel mai bun pentru a ne proteja de bolile cardiovasculare.

An de an, revista americana US News & World Report studiaza toate regimurile cunoscute pentru a stabili un palmares. Este vorba despre clasamentul celor mai bune regimuri alimentare reperat intr-o prima faza de o echipa de jurnalisti, reviste medicale dupa care supus analizei unui grup de experti in alimentatie, nutritie, obezitate, psihologie alimentara, diabet si boli cardiace.

In 2020, regimul mediteranean a fost cel mai popular pentru pierderea in greutate si pentru sanatatea noastra. Dar, cel mai bun pentru protectia inimii este, conform expertilor, regimul Ornish.

Regimul Ornish: despre ce este vorba?
Dieta Ornish poarta numele celui care a conceput-o si are drept scop principal imbunatatirea sanatatii cardiovasculare. Concret, este un regim fara grasimi si in cadrul caruia proteinele sunt limitate. Este interzisa carnea, pestele, produsele lactate, uleiurile (chiar si cel de masline), sosurile si chiar fructul de avocado. Zaharul, sarea, alcoolul si preparatele industriale sunt in egala masura de limitat. In schimb, fructele si legumele sunt de consumat fara moderatie. Acest regim permite in egala masura consumul de cereale, leguminoase si seminte.

Chiar daca regimul Ornish prezinta o serie de avantaje de necontestat precum faptul de a avea posibilitatea de a consuma cate fructe si legume vrei, trebuie sa fim totusi atenti la carente. In timp ce autoritatile din domeniul sanatatii ne recomanda un aport lipidic de aproximativ 35-40% din aportul energetic cotidian, acest regim ne determina sa consumam mult prea putine grasimi, precum acizii grasi esentiali. Inainte de a urma regimul Ornish te sfatuim sa consulti un specialist in nutritie sau un medic specialist care va sti sa te sfatuiasca.

Vezi si:  Obiceiuri alimentare japoneze care fac bine metabolismului nostru