Invelitoare pentru acoperisul casei
Rezumat:
Fiecare dintre cei care doresc sa-si construiasca o casa isi pun intrebari referitor la care este cea mai buna variant ca si invelitoare dintre tigla ceramic, tigla de beton, table, sindrila bituminoasa, etc. Fiecare tip de invelitoare are atat avantaje cat si dezavantaje, depinde de fiecare persoana sa aleaga variant care i se pare cea mai potrivita.
Tigla ceramica
Avantaje: Tigla ceramica se numara printre cele mai vechi materiale folosite la acoperirea caselor. Este un tip de invelitoare extrem de durabil, avand o durata de viata de peste 50 ani. Un acoperis din este printre primele optiuni ale celor care doresc sa isi faca acoperisul, datorita ventilatiei, caracteristicilor termice, durabilitatii sporite si amortizarii fonice. Fara indoiala este cel mai potrivit tip de invelitoare pentru locuintele cu mansarda. Tigla ceramica poate fi si smaltuita in diferite culori si poate acoperi suprafete conice, sau acoperisuri cu forma curba, prin utilizarea tiglelor solzi.
Dezavantaje: Este o invelitoare grea, asadar necesita o structura de lemn a acoperisului dimensionata in consecinta. Acoperisul din tigla metalica este destul de costisitor, avand in vedere ca montajul se realizeaza mai complicat decat in cazul altor invelitori, iar structura de sustinere a tiglelor trebuie sa fie realizata riguros.
Tigla de beton
Avantaje: in principiu are aceleasi caracteristici ca si tigla ceramic, cu diferenta ca aspectul nu este la fel de placut ca cel in cazul utilizarii tiglei ceramice. Tigla de beton poate fi insa colorata, iar paleta de culori este foarte variata.
Dezavantaje: exista aceleasi dezavantaje ca si in cazul tiglei ceramice, cu mentiunea ca in timp tiglele de beton se pot decolora datorita factorilor de mediu si, de asemenea, este mai grea.
Sindrila bituminoasa
Avantaje: Se monteaza foarte usor, se poate folosi pentru orice forma de acoperis, cu conditia de a exista o astereala continua montata. Nu necesita elemente speciale pentru rezolvarea coamelor, doliilor, marginilor de acoperis, fiind considerate o solutie ieftina de rezolvare a invelitorii.
Dezavantaje: Este usor inflamabil si nu asigura strat de ventilatie libera intre invelitoare si astereala.
Placi rigide ondulate (bitum, poliester, etc.)
Avantaje: Se monteaza foarte usor, pot fi curbate in lungul cutelor si reprezinta o solutie ieftina drept acoperis tabla pentru case. Datorita onduleurilor, asigura un ventilatie permitând circularea libera a aerului intre astereala si placile de invelitoare.
Dezavantaje: aspectul este unul fad, nepotrivit pentru casele din domeniul rezidential.
Tigla metalica (tabla ondulata)
Avantaje: Este usor de montat, este usoara, structura de sustinere este simplu de realizat, ofera proprietati de amortizare sonora si cu ajutorul ei se pot realiza si suprafete cilindrice. Montajul se realizeaza rapid, existand sisteme complete de rezolvare a detaliilor caracteristice unui acoperis de tip sarpanta – rezolvare jgheaburi, coama, aerisiri, strapungeri, diverse accesorii. In functie de producator, tigla metalica ofera pana la 15 ani garantie. Acoperisurile cu panouri din tigla de tabla formeaza sub invelitoare un strat de ventiatie care este benefic in special mansardelor.
Dezavantaje: Amortizarea fonica si caracteristicile termice sunt inferioare invelitorii din tigla, iar ca aspect este practic o imitatie a acesteia.
Policarbonat
Placile din policarbonat pot fi utilizate pentru executia de copertine, panouri solare, pereti cortina, cupole, luminatoare, elemente de compartimentare, sere, garduri etc.
Avantaje: protejeaza impotriva radiatiilor UV, are greutate redusa, exista o gama coloristica variata, placile putand fi chiar si transparente.
Dezavantaje: sunt sensibile la actiunea factorilor mecanici.
Acoperisul din stuf
Cum nu se prea mai numara printre variantele utilizate in prezent, nici mesterii care sunt capabili sa faca acoperisuri din stuf sunt din ce in ce mai greu de gasit. Avantaje: Daca este bine executat, acoperisul de stuf asigura un confort remarcabil, ofera o buna izolare termica, permite trasferul de vapori din interior spre exterior, se poate modela in orice forma, permitand realizarea de suprafete curbe.
Dezavantaje: In timp straturile superioare de stuff care sunt mai expuse la intemperii se degradeaza si trebuie inlocuite.
Acoperisul cu invelitoare din sita sau sindrila
Acest tip de acoperis trebuie sa aiba pante mari atat pentru a facilita eliminarea apei si pentru a reduce incarcarea cu zapada. La noi se foloseste lemnul de molid care este putin rezistent in timp si trebuie protejat suplimentar pentru a rezista mai mult. Exista insa si solutii foarte durabile cum ar fi sindrila din lemn de cedru, sau alte esente bogate in rasini care nu putrezesc in timp, insa acestea presupun costuri mai mari.
Vezi mai multe: http://www.vreautiglametalica.ro