Certificatul energetic. De ce este obligatoriu si cu ce ne ajuta

In momentul in care vrem sa vindem o locuinta, unul din cele mai importante documente pe care trebuie sa le avem la indemana este un certificat energetic. Sau chiar si in momentele in care vrem sa inchiriem o locuinta este necesar. Certificatul energetic este un document capabil sa faca o analiza completa a eficientei energetice de care dispune o cladire si ofera numeroase avantaje, atat proprietarului curent cat si viitorului proprietar.

Instrainarea unui imobil se poate dovedi a fi un proces dificil si complex ce implica o multime de acte si o multime de bani. De aceea este bine sa ai la indemana toate informatiile legate de o astfel de procedura inainte de a o demara.

De ce este obligatoriu ceritifcatul energetic?

Inca din 2013 a aparut o lege care cere existenta unui certificat energetic. Motivul pentru care acesta a ajuns sa fie obligatoriu reprezinta o cerinta a UE. De aceasta certificare energetica pot beneficia atat cumparatorii cat si vanzatorii.

Care sunt avantajele unui certificat energetic?

Principalul avantaj al unui ceritficat energetic este acela ca poate stabili inca de la bun inceput un pret corect, dispune de o parghie in plus pentru a genera vanzarea, dovedeste faptul ca locuinta care se vinde este eficienta din punct de vedere energetic. Un alt avantaj deloc de neglijat este acela ca are informatii concrete cu privire la constructie.

Ce avantaje are cumparatorul?

Cumparatorul se poate bucura de certificarea energetica pe o perioada lunga, de 10 ani si are posibilitatea de a beneficia de achizitionarea unei locuinte ceificate energetic ceea ce va duce la costuri reduse in timp.

Un astfel de certificat este valabil timp de 10 ani costul incepe de la 130 de lei si creste in functie de dimensiunea locuintei.

Vezi si:  Bitcoin: Google Pay ar putea sa te lase in curand sa platesti cu aceasta criptomoneda de pe telefon