Foamea emotionala – cand trebuie sa incepi sa te ingrijorezi si cum o poti controla?
O problema la birou, o despartire sau probleme amoroase… oare cine nu si-a gasit pana acum confortul in mancare? Iata mai multe despre foamea emotionala si consecintele sale.
Stresata, nervoasa, trista, manioasa… cel mai adesea simti nevoia sa disimulezi aceste emotii intr-o excelenta farfurie cu spaghetti, un enorm pachet de M&Ms sau alte alimente mai grase si mai nesanatoase.
Pentru a umple un gol sau pentru a calma unele sentimente negative, pentru a uita de unele sentimente bulversante, ne refugiem in mancarea grasa. Dar, sa incerci sa scapi de angoase sau de probleme cu mancarea nu este deloc un obicei bun. Si chiar daca acest lucru este pe moment reconfortant, pana la urma, vei simti un puternic moment de culpabilitate si de rusine care te va face sa mananci din nou… deci vei intra intr-un veritabil cerc vicios.
Mai multe semne ar trebui sa iti atraga atentia:
Foamea pare sa fie scapata de sub control. Orice ai manca, iti este mereu foame si mananci mult mai mult decat de obicei.
Mananci pana nu te simti bine sau te imbolnavesti.
Ascunzi tot ce mananci de cei apropiati.
Mancarea devine o adevarata obsesie.
Nu mananci pentru ca iti este foame.
Cum se poate controla acest lucru?
Mai intai ar trebui sa iti intelegi emotiile si sa vezi de unde vin. Mananci pentru ca te simti singura, pentru ca esti manioasa sau pentru ca esti anxioasa? Care este factorul declansator? Ce te face sa vrei sa mananci mereu?
Inlocuieste mai apoi mancarea compulsiva cu un alt obicei. Pentru a invinge solitudinea apeleaza la o persoana din anturaj atunci cand simti ca vine criza. Pentru a invinge stresul sau plictiseala iesi la plimbare, fa sport sau asculta muzica preferata.
Fa cumparaturi intr-o maniera mai inteligenta si cauta ceva mai sanatos de rontait.