Avantaje si dezavantaje ale retelelor sociale
Retelele sociale sunt peste tot si beneficiem de ele din ce in ce mai mult, pe mai multe nivele. Dar, din pacate, trebuie sa suportam si anumite consecinte. Iata deci care sunt principalele lor avantaje, dar si dezavantaje.
Avantaje- retelele sociale sunt un loc plin de solidaritate. Campanii de donare sau de sustinere a unor cauze umanitare… retelele sociale au devenit un instrument foarte puternic pentru a sensibiliza un numar foarte mare de oameni in ceea ce priveste actiunile solidare si ecoresponsabile.
Avantaje- nu ii lasa pe cei mai batrani sa ramana izolati. Retelele sociale pot sa fie un bun raspuns la izolare si la singuratate. Cei care nu se pot deplasa asa cum trebuie nu mai sunt izolati deci fata de cei din jur. Pot comunica astfel fara s atrebuiasca sa se miste, pot sa ramana in contact cu familia si cu cei apropiati, pot face cautari simple, sa isi regaseasca vechi prieteni sau sa vada poze cu nepotii.
Avantaje- provoaca dezbateri. Sunt cea mai buna solutie pentru a face schimb de pareri si a dezbate subiecte arzatoare de actualitate.
In plus, ne ofera un acces nelimitat la informatii. Infiormatii mult mai multe si superioare fata de ceea ce aveam inainte. In plus, le putem accesa de oriunde si oricand.
Dezavantaj- pot avea un efect nefast asupra somnului. Lipsa somnului poate sa fie provocata de o expunere prea mare sau prelungita pe retelele sociale. Mai ales pe cele precum Facebook. Cei care petrec deci foarte mult timp pe Facebook, nu dorm mult, asa cum trebuie, sunt mai morocanosi, sunt mai putin productivi deoarece pe intuneric, lumina albastra se intensifica si perturba secretiile de melatonina, hormonul somnului.
Dezavantaj- nu ne lasa sa fim atat de productivi. Retelele sociale ne incita sa fim din ce in ce mai experti in multitasking. Cel mai adesea verificam contul de Facebook in timp ce ne pregatim sa face malte lucruri. Si nu putem face doua lucruri deodata, ci nivelul de concentrare poate scadea dar si ritmul productivitatii.