Majoritatea oamenilor se vor confrunta cu anxietate, angoasa sau stres cel putin o data in viata, fara consecinte grave. Dar anxietatea existentiala este o forma particulara care nu trebuie subestimata.

Potrivit cifrelor publicate de Inserm, 21% dintre adulti vor fi afectati de o tulburare anxioasa la un moment dat in viata. In noiembrie 2022, barometrul Ipsos a dezvaluit ca unul din doi adolescenti suferea de anxietate sau de simptome depresive. Anxietatea este, prin urmare, o problema comuna care poate afecta pe oricine. Atunci cand este patologica, ea poate deveni o tulburare de anxietate generalizata, o fobie, anxietate sociala sau tulburare de panica. Anxietatea poate fi legata de mai multe domenii ale vietii, cum ar fi munca sau viata de familie. O forma particulara este asociata cu viata si existenta in general.

Ce este anxietatea existentiala?

In timp ce termenul “criza existentiala” este folosit in mod regulat, acesta poate fi mai degraba asemanator cu anxietatea. “Oamenii pot experimenta o criza existentiala atunci cand incep sa puna la indoiala sensul vietii si scopul lor sau scopul vietii in ansamblu”, spune terapeutul Katie Leikam pentru Healthline. Aceasta anxietate va duce la “o prabusire a tiparelor de gandire”. Persoana va incerca atunci cu orice pret sa raspunda la marile intrebari ale vietii. Daca nu este nimic rau in a pune intrebari despre sensul vietii, atunci cand nu se gasesc raspunsuri si acest lucru duce la o mare frustrare, stres intens si pierderea bucuriei, acesta poate fi un semn de anxietate existentiala. Aceasta poate lua trei forme, enumera MedicalNewsToday:

Vezi si:  Despre realitate

anxietatea legata de soarta si moarte

anxietatea legata de vid si de absenta sensului

anxietatea legata de vinovatie si de faptul ca nu se ridica la standardele morale

Riscurile anxietatii existentiale

Desi anxietatea poate fi temporara si nu afecteaza functionarea de zi cu zi, este important sa ramai vigilent Potrivit site-ului Choosing Therapy, aceasta poate fi legata de diverse sentimente, cum ar fi descurajarea, izolarea, coplesirea sau disperarea. Anxietatea existentiala poate fi, de asemenea, un simptom al unei tulburari de anxietate sau al unei depresii. Un studiu publicat in decembrie 2022 in Journal of Humanistic Psychology a aratat ca o experienta mai redusa a sensului vietii a fost asociata cu o anxietate existentiala mai mare, care, la randul ei, a fost legata de simptome mai severe de depresie. In cele mai grave cazuri, anxietatea sociala poate duce la ganduri sinucigase.

Sursa:  https://www.psychologies.com/actualites/sante-mentale/anxiete-existentielle-symptome-ne-pas-prendre-a-la-legere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *