Uneori simtim ca nu avem toate mijloacele posibile pentru a atinge fericirea, dar putem fi noi insine primul nostru obstacol prin autosabotare?

Fie ca este vorba de relatiile noastre, de prietenie sau de familie, de munca, hobby-uri sau obiective de viata, ne putem confrunta in mod regulat cu esecul. Desi aceste dificultati pot fi uneori atribuite unor factori externi, ele pot fi si rezultatul propriilor noastre ganduri si comportamente. Acest lucru este cunoscut sub numele de autosabotaj.

Auto-sabotajul, blestemul imbunatatirii personale, se manifesta adesea in moduri subtile, dar semnificative”, explica psihologul Mark Travers pentru Forbes. Este vocea din capul nostru care ne sopteste indoieli, temeri si critici in cele mai nepotrivite momente, impiedicandu-ne calea spre succes”. Dar pentru ca aceasta voce poate suna ca o soapta, ea poate fi greu de perceput. Anumite reflexe si comportamente ne pot ajuta sa identificam autosabotajul care ne tine pe loc.

Recunoasterea autosabotajului

“Autosabotajul provine din teama de esec, din lipsa increderii in sine sau din obiceiuri si convingeri adanc inradacinate care pot fi dificil de inlaturat”, explica Nawal Mustafa, doctorand in neuropsihologie clinica, intr-o postare pe Instagram. In timp ce comportamentele de autosabotare pot fi vazute in viata noastra de zi cu zi, ele sunt uneori atat de adanc inradacinate in subconstientul nostru incat negarea ne impiedica sa le depistam.

De aceea, Nawal Mustafa a intocmit o lista de ganduri si comportamente care pot fi manifestarea tendintei noastre de autosabotaj:

Procrastinezi si amani lucrurile.

Te compari cu succesul altora si cu norocul lor.

Vezi si:  De ce este bine sa fii extrovertit?

Esti autocritic si te indoiesti de abilitatile tale.

Iti este greu sa stabilesti limite si sa spui “nu”.

Iti incalci promisiunile fata de tine si te simti vinovat pentru asta.

Profilul tipic al persoanelor care cred ca sunt superioare celorlalti

Iata cantitatea ideala de timp liber de care ai nevoie in fiecare zi pentru a fi fericit, potrivit cercetatorilor

De unde vine autosabotajul?

Desi vorbim despre autosabotaj ca si cum aceste ganduri si comportamente ar depinde numai de noi, rareori suntem singurii vinovati pentru acest obicei. “Pentru multi oameni care au obiceiul de a-si sabota fericirea, acest lucru se datoreaza faptului ca este posibil sa fi experimentat pierderi, dureri si traume semnificative mai devreme in viata, facand din fericire ceva dorit si temut in acelasi timp”, asigura Annie Tanasugarn, doctor in psihologie, pentru Psychology Today. Comportamentul autodistructiv este o modalitate de a “preveni” in mod inconstient fericirea prin sabotarea oricarei posibilitati de a o atinge”.

Dificultatile din timpul copilariei, datorate unui mediu familial lipsit de iubire si nesiguranta, experientele relationale dureroase si stima de sine scazuta pot sta la baza auto-sabotajului. Pentru a-i pune capat, este esential sa identificati radacinile acestui comportament, recomanda site-ul Very Well Mind. Este posibil sa fie nevoie sa urmati o terapie cognitiv-comportamentala sau o terapie dialectic-comportamentala.

Sursa: https://www.psychologies.com/moi/se-connaitre/5-signes-que-vous-vous-autosabotez

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *