De ce orgoliul este considerat o maladie?

Stii ce este orgoliul? Acest exces de stima de sine si de admiratie pe care o avem uneori fata de propria persoana si care ne face sa credem ca suntem cei mai buni este considerat a fi o maladie.

Cu siguranta ca ai intalnit si tu una sau mai multe persoane care sunt calificate drept mandre. Dar, aceste persoane nu pareau nici mai fericite, nici nu se simtea mai bine ca celelalte. Ba din contra. Pareau mereu stresate si anxioase.

Sa fii prea mandru sau prea orgolios face ca oamenii sa nu se simta prea bine. Si chiar daca acestia vor sa se simta mai bine fata de cei din jur, adevarul este ca in spatele acestui lucru se ascunde o stima slaba de sine.

Orgoliul poate sa fie o boala si este o sursa mare de stres, deoarece:

– Oamenii orgoliosi se compara cu cei din jur. Nu vor ca altcineva sa le ia aceasta poziție de a fi cei mai buni sau superiori celor din jur. Sunt mereu in alerta si se compara cu cei din jur pentru a se reafirma.

– Oamenii orgoliosi isi ascund nesiguranta prin mandrie. In spatele convingerii de a fi cei mai buni se ascunde o mare teama ca cei din jur sa nu descopere cumva se simt inferiori in realitate.

– Oamenii orgoliosi sunt in realitate extrem de fragili. Chiar daca o persoana mai mandra poate parea superioara celor din jur nu este cazul. In spatele acestei atitudini se ascunde o persoana care a suferit foarte mult.

Cea mai mare problema deci a persoanelor orgolioase este deci faptul ca ascund ceva ce le-a facut rau. Si in loc sa incerce sa rezolve aceasta problema, incearca sa o disimuleze. Migrenele, vertijul, durerile de stomac sau altele sunt o modalitate pentru corp de a arata ca problemele trebuie sa fie rezolvate si sa exista o somatizare a emotiilor.

Vezi si:  Cum invingem teama de moarte?