Iti este frica ca vei fi abandonata?

Izolare, singuratate, agresivitate…si daca, fara sa realizezi acest lucru esti victima sindromului abandonului? O suferinta care isi are originile in copilarie si pe care psihologii au reusit in cele din urma sa o descifreze.

Abandonul este una din cele mai curente cauze ale suferintei oamenilor. Cel putin aceasta este concluzia la care a ajuns Daniel Dufour, un medic si animator in cadrul unor stagii de dezvoltare personala. La originea acestei suferinte pe care el o denumeste abandonita, exista intotdeauna o situatie traita in cursul copilariei, care nu este in mod obligatoriu un abandon efectiv. Aici, este vorba despre un tata absent, o mama mult prea ocupata, un cuplu de parinti fuzionali sau sosirea unui frate sau unei surori mai mici pe lume, decesul unuia din bunici, etc.

Un traumatism adesea minimizat

Aceste evenimente, fara consecinte majore pentru unii, vor fi traumatizante pentru altii. De ce nu suntem egali in fata durerii? Fiecare din noi am experimentat la un moment da separarea. Ne-am dat seama ca mama si tata nu sunt mereu alaturi de noi, la dispozitia noastra, gata sa ne indeplineasca toate dorintele. Insa nu toti am trait la fel aceasta experienta. Poate cei din jurul nostru au reusit sa ne mai diminueze din fricile copilariei. Sau, in unele cazuri, din motive educative, morale sau din lipsa de timp, nu au acordat o prea mare importanta angoaselor noastre. Doar le-au amplificat. Nu ne-au invatat sa ne separam de o persoana cu incredere si calm.

Teama de a fi respinsa din nou

Acest episod traumatizant pe care incercam sa il uitam din rasputeri, minimizandu-l sau normalizandu-l de fapt nu trece niciodata cu adevarat. Chiar daca este sufocata, emotia ramane prezenta. La suprafata, din cauza ratiunii, educatia ne-a determinat sa gandim ca totul va trece si trebuie sa fie uitat. Insa, la interior, totul fierbe.

Vezi si:  Ce sunt modelele mentale?

Si, apare teama de a fi abandonati din nou…

 

Sursa: https://www.psychologies.com/Moi/Se-connaitre/Personnalite/Articles-et-Dossiers/Avez-vous-peur-d-etre-abandonne