Nu am incredere in nimeni….

Neincrederea, practicata in doze mici si cu intelepciune ne protejeaza de numeroase neplaceri. Insa, fara incredere, nicio relatie, amicala, amoroasa sau profesionala nu este posibila. De ce unor persoane le este mai greu sa aiba incredere?

Pentru a simplifica, am putea spune ca exista doua tipuri de persoane: cele care au incredere si cele neincrezatoare. Neincrederea nu este o patologie in sine. Insa, aplicata in maniera excesiva si sistematica, o condamna pe cel care sufera la singuratate si la izolare. Conform psihiatrilor, aceasta fobie sociala apare la persoanele cu un temperament hipersensibil. Vulnerabile si fragile, utilizeaza neincrederea ca mecanism de potectie si de aparare.

Pentru psihanalisti, aceasta tendinta este, cel mai adesea, mostenita din copilarie. Tanarul copil are parte de o situatie paradoxala: deoarece supravietuirea si bunastarea depind doar de el, este departe de a ignora neincrderea. Apare ca raspuns in fata unor situatii penibile. Conform psihanalistilor, aceasta reactie este una normala cu conditia sa nu invadeze sfera afectiva. Mai tarziu, aceasta dispozitie fizica poate fi intarita de teama fata de parinti, ei insisi angoasati de lumea exteriora. Sufocat de niste parinti super protectori copilul ajunge sa perceapa lumea exterioara drept o jungla terifianta populata de agresori potentiali.

Atunci cand nu parintii sunt cei care transmit aceasta neincredere, viata este cea care se “ocupa” de acest lucru: un coleg care ne tradeaza increderea, un prieten care abuzeaza de generozitatea noastra, un partener care ne inseaa… neincrezatorii sunt persoane care au o viziune iluzorie deoarece idealizeaza prea tare ceva. Hiperexigenti vis-a vis de ceilalti, interpreteaza cea mai mica lipsa din partea unei persoane apropiate drept tradare. In unele cazuri, acest sentiment ajunge sa se transforme in paranoia: nimeni nu este demn de increderea mea, toata lumea imi doreste raul.

Vezi si:  Cine sunt eu? Cum te poti redescoperi dupa o ruptura?

Insa, de cele mai multe ori, absenta increderii in celalalt este aproape intodeauna semnul unei lipse a incredereii in sine.

Sursa: https://www.psychologies.com/Moi/Moi-et-les-autres/Confiance/Articles-et-Dossiers/Je-n-ai-confiance-en-personne