Putem sa nu ne mai “mancam” emotiile?

0

Cand suntem tristi, fericiti sau furiosi, uneori ne mancam emotiile. Vinovatia se poate instala rapid, chiar daca acesta este un act normal. Important este sa nu exageram. Jérémy Gorskie, dietetician, ne explica acest fenomen.

Ne mancam emotiile pentru ca suntem oameni si intotdeauna ne vom manca emotiile. Jérémy Gorskie, un dietetician, cunoscut sub numele de @menthe_banane, pe retelele de socializare este categoric: nu exista nicio vina atunci cand ne mancam emotiile. Pentru asa-numitele emotii placute, cum ar fi sa fii fericit sau mandru, vorbim despre validarea unei emotii. De exemplu, “dupa acest interviu, probabil ca ma voi duce sa-mi iau o prajitura pentru ca voi fi fericit. Cu toate acestea, nu imi va fi foame, dar voi valida o emotie placuta”, continua el.

Dar ne putem manca si emotiile atunci cand acestea sunt resimtite intr-un mod neplacut: tristete, furie, stres. In aceste cazuri, mancam un pachet de chipsuri pentru ca nu ne simtim bine. Inca o data, nutritionistul ne linisteste: “Este un fenomen absolut normal, pentru ca mancarea ne ofera placere. Cand nu ne simtim bine, ceea ce incercam sa facem este sa contracaram aceste emotii neplacute. Trebuie doar sa avem grija sa invatam sa ne toleram emotiile si sa nu ne mancam emotiile tot timpul. Aceasta munca poate fi facuta cu ajutorul unui terapeut.
Cu toate acestea, “Daca ai nevoie sa mananci, ar trebui sa mananci ceea ce vrei. Daca vrei ciocolata pentru ca esti trist, dar mananci un mar pentru ca este mai sanatos, nu o sa ma bucur de el. Si voi ajunge sa mananc ciocolata, ceea ce ma va face sa ma simt vinovat si voi avea doua emotii neplacute”, explica @menthe_banana.

Vezi si:  De ce este bine sa fii extrovertit?

Metoda RAIN pentru a invata sa gestionezi emotiile

Jeremy Gerskie isi sfatuieste pacientii sa foloseasca metoda RAIN pentru a-i ajuta sa isi gestioneze emotiile.
– Recunoasterea: punem cuvinte pe emotie. De data aceasta simt furie, de data aceasta bucurie, de data aceasta stres.

– Acceptare: acceptam emotia pe care o simtim. “Emotiile sunt utile pentru a sti ce merge bine si ce nu merge bine”, explica nutritionistul.

– Investigam: ne punem intrebarea: “Ce provoaca aceasta emotie? Daca este vorba de situatia actuala sau daca acest ultim eveniment este doar o alta picatura in paharul cu apa, pentru ca eram deja intr-o stare proasta.

– Nu ne identificam: daca suntem foarte suparati, nu inseamna ca suntem o persoana nervoasa sau amara. “Emotiile sunt ca niste norisori, vin si pleaca. Uneori ploua, dar nu ploua la nesfarsit”, spune Jeremy Gorskie.

Aceasta munca trebuie facuta pe hartie, intr-un mic jurnal, pentru “a va limpezi mintea, a va pune emotiile jos, a le primi si a le trai”, continua el.

In fine, el sfatuieste si alte solutii decat mancarea pentru a gestiona emotiile. Ar putea fi boxul daca sunteti suparat sau iesirea la alergat, chiar daca nu ati mai facut-o pana acum…

Sursa: https://www.psychologies.com/Moi/Problemes-psy/Anorexie-Boulimie/Articles-et-Dossiers/Peut-on-arreter-de-manger-ses-emotions

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *