Sufar de singuratate emotionala sau de dependenta emotionala?

0

Cu totii avem nevoie sa fim iubiti, dar uneori aceasta nevoie devine prea puternica si apar dificultati in relatiile cu sotul/sotia, cu prietenii sau chiar la locul de munca.

“Nu voi mai suferi din dragoste”, spunem multi ca raspuns la nevoia resimtita de a fi aprobata de ceilalti intr-o relatie, la urgenta cu care cerem prezenta unui partener, la idealizarea acestuia, pana la supunere uneori, la cautarea unor relatii sentimentale complicate, facute de temeri si provocari…

Cu totii avem nevoie sa fim iubiti, dar uneori aceasta nevoie devine prea puternica si se instaleaza dificultatile de relationare.

Iubire, dependenta sau singuratate emotionala?

In aceasta dependenta emotionala, exista o angoasa emotionala si o dependenta fata de ceilalti.

Aceasta angoasa emotionala poate fi mostenita din copilarie. Legatura emotionala este primara, deoarece este necesara pentru supravietuirea speciei (Winnicott): Copilul mic o va cauta de la parintele care, in mod ideal, va raspunde nevoilor sale in asa fel incat sa se simta reconfortat si autonom.

O mama prea buna (sau un parinte care ii ofera copilului ingrijire fizica si emotionala) poate interfera cu capacitatea copilului de a se separa si de a se dezvolta independent, in timp ce o mama prea distanta poate provoca inconstient anxietate in copil si o iluzie de independenta. Un atasament nesigur, cum ar fi lipsa afectiunii necesare de la o varsta foarte frageda, este posibil sa duca la detasarea emotionala a copilului, ceea ce duce la incapacitatea de a forma legaturi adecvate si la incapacitatea de a se adapta la viata in societate si de a forma relatii sanatoase ca adult (Bolwby). Copilul se va fi confruntat cu o teama fundamentala, teama de absenta persoanei pe care o iubeste, iar ulterior va avea putina incredere in disponibilitatea acesteia. Daca aceasta urma este intarita pana in adolescenta, va lasa in urma deficiente emotionale.

Vezi si:  Oare de ce ne place sa ne uitam la filme de care ne este frica?

Acest lucru este cu atat mai adevarat in cazurile de violenta fizica, de abuz sexual sau de neglijenta emotionala: copilul victima va avea tendinta de a se vedea pe sine ca fiind defect si se va simti responsabil pentru ca a atras furia agresorului sau pentru ca a fost abandonat de parintii sai.

Dependenta de ceilalti se poate dezvolta, de asemenea, treptat, ca urmare a unei boli grave, a unei agresiuni si a altor lectii de viata marcate de o viziune subreda asupra propriei valori si abilitati. Acest lucru va contribui la dezvoltarea unei stime de sine scazute. Dependentii emotionali isi vor cauta atunci valoarea in ceilalti si vor spera ca altcineva le va satisface nevoile emotionale si nevoia de securitate.

Exista si persoane care au crescut intr-un mediu care i-a deconectat de la nevoile lor fiziologice si/sau a minimizat importanta emotiilor lor. Cea mai buna aparare pe care au avut-o in copilarie pentru a se adapta la mediul lor a fost sa se distanteze de cei din jur. “Nu ma simt niciodata pregatita sa ma angajez intr-o relatie, … inmultind partenerii, adesea indisponibili (de exemplu, casatoriti sau la distanta) … linistindu-ma insistand asupra importantei independentei mele …”. De multe ori ajung sa se desparta usor, concentrandu-se pe defectele partenerului fara sa-l fi cunoscut cu adevarat.

La fel ca toate fiintele umane, adultii au o nevoie profunda de contact relational, dar experienta lor este uneori ca prea multa apropiere implica inevitabil riscul de a fi respins si se tem ca acest lucru se va intampla din nou. Nu este vorba de a-i stigmatiza pe parintii consilierilor, care nu sunt, desigur, deficitari in mod sistematic (de obicei, ei fac ceea ce pot), ca sa nu mai vorbim de abuzatori. Evenimentele de viata explica, de asemenea, dificultatile noastre relationale, iar factorii culturali si societali pot contribui la un accent colectiv pe iubirea pasionala (in dependenta) si pe consumul sexual, de exemplu, care nu sunt intotdeauna bine traite individual pe termen lung.

Vezi si:  Epilogul iubirilor imperfecte

Sursa: https://www.psychologue.net/articles/est-ce-que-je-souffre-de-solitude-emotionnelle-ou-de-dependance-emotionnelle-cles-pour-le-reconnaitre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *