Schimbarile de anotimp ne afecteaza moralul

Depresia de sezon te afecteaza? Nu intra in panica, este absolut normal. Stiinta dovedeste acest lucru, schimbarile de sezon ne afecteaza buna dispozitie si moralul.

Toamna s-a instalat deja si te simti mai abatuta, mai melancolica, nu esti in apele tale. Ei bine, acest lucru se poate intampla din cauza schimbarii de sezon, din cauza schimbarilor bruste de temperatura si din cauza lipsei soarelui. Stiinta tocmai a demonstrat acest lucru. Un psiholog american, Kathryn Roecklein, profesor de psihologie la Universitatea din Pittsburgh a explicat ca aceste consecinte ale schimbarii de anotimp, care nu afecteaza pe toata lumea in acelasi mod sunt urmatoarele: suntem mai putin sociabili, ne pierdem brusc interesul pentru unele activitati care pana atunci se numarau printre favoritele noastre si simtim ca avem mai putina energie decat de obicei. Schimbari in ceea ce priveste somnul au loc in egala masura – este posibil sa ne fie mai greu sa adormim sau chiar din contra, simtim ca ne este somn mereu.

Lumina se afla in centrul acestor schimbari. Schimbarile bruste de moral se afla in stransa legatura cu faptul ca zilele se scurteaza si soarele este din ce in ce mai putin prezent pe cer. In momentul in care soarele apune din ce in ce mai devreme, atunci incepem sa resimtim toate aceste schimbari. Ceasul circadian este responsabil de toate aceste lucruri. Ceasul circadian este cronometrul intern alcorpului nostru care ne indica cand avem nevoie de somn, cand sa ne trezim si care joaca un rol esential in secretia hormonala, in reglarea temperaturii dar si asupra moralului. In momentul in care, pe timp de zi, exista mai putina lumina, acest lucru provoaca o dereglare a ceasului circadian si drept urmare a moralului.

Vezi si:  Stii care sunt cele mai frumoase satucuri din Muntenegru?