De ce timpul pare sa treaca atat de repede pe masura ce imbatranim?
Gandeste-te putin la trecut. Cand eram copii, vacantele lungi pareau aproape (prea) lungi, iar o calatorie de doua ore putea dura opt ore in mintea noastra. Astazi, pe de alta parte, timpul pare sa zboare. Cum ne putem explica acest fenomen ciudat? Iti spunem noi chiar acum.
Acest fenomen ciudat l-a interesat in mod deosebit pe Adrian Bejan, un profesor american de inginerie mecanica. El a decis sa consacre un studiu subiectului si, potrivit cercetarilor sale, aceasta trecere „accelerata” a timpului spre varsta adulta este de fapt legata… de imbatranirea creierului nostru.
Ce inseamna acest lucru?
Dupa cum explica Adrian in studiul sau si dupa cum rezuma presa: „cu varsta, retelele de nervi si neuroni ale creierului cresc si devin mai complexe. Informatia circula din ce in ce mai lent. Cu timpul, aceste retele se deterioreaza, incetinind si mai mult fluxul de informatii. Ca urmare, pe masura ce trec anii, creierul proceseaza si inregistreaza din ce in ce mai putine „imagini mentale”.
Totusi, aceste imagini sunt extrem de importante, deoarece „mintea umana simte trecerea timpului atunci cand percepe imagini noi”, explica Adrian Bejan. „Persoanele in varsta percep mai putine imagini noi in cursul aceleiasi zile. Prin urmare, au impresia ca timpul trece mai repede” si, dimpotriva, «zilele pareau sa dureze mai mult cand erai tanar, deoarece mintea ta primea mai multe imagini intr-o zi decat un creier mai in varsta», conchide el.
O alta posibila explicatie: relativitatea
Pe langa lucrarea lui Adrian Bejan, un alt cercetator s-a interesat de fenomen si a gasit un alt motiv pentru fenomenul intalnit la varsta adulta.
Brian Yates explica: „Pentru un copil de 2 ani, un an reprezinta jumatate din viata sa, ceea ce explica de ce distanta dintre doua zile de nastere pare atat de lunga pentru un copil. .
„Acesta este motivul pentru care timpul pare sa se accelereze odata cu varsta”, spune omul de stiinta. „In ceea ce priveste perceptia timpului, trecerea de la 10 la 20, de la 20 la 40 si de la 40 la 80 este exact la fel. Acest lucru inseamna – si atentie, este putin deprimant – ca anii dintre 5 si 10 ani par la fel de lungi ca cei dintre 40 si 80 de ani.
Sursa: https://www.metrotime.be/fr/en-vrai/pourquoi-le-temps-semble-passer-beaucoup-plus-vite-quand-vieillit