Iata de ce esti mereu in defensiva

0

Daca ai interactionat vreodata cu cineva care este in permanenta in defensiva, este posibil sa fi tras unele concluzii despre personalitatea sa. Aceasta atitudine ar putea ascunde mai mult decat crezi.

In timp ce unii oameni vad intotdeauna partea pozitiva a celorlalti si favorizeaza schimburile calde, altii par intotdeauna pregatiti pentru ce este mai rau. Cauza acestei atitudini nu este intotdeauna foarte clara. Desi este usor sa credem ca acesti oameni sunt apatici, ostili, temperamentali sau pur si simplu foarte neplacuti, ar putea exista o explicatie mai intima.

„Defensivitatea este o abilitate de coping dezvoltata ca raspuns la lipsa de securitate”, asigura psihoterapeutul Bobbi Banks intr-o postare pe Instagram. Desi nu este neaparat placut sa ai de-a face cu acest tip de personalitate, ea ne incurajeaza sa nu tragem concluzii pripite. „Oamenii care reactioneaza reactiv si defensiv ascund adesea straturi de durere neprocesata”, sustine ea.

Semne ale unei atitudini defensive

Persoanele care sunt in permanenta in defensiva nu sunt intotdeauna constiente de atitudinea lor. Aceasta se intampla ca un raspuns automat, chiar si atunci cand nu pare sa existe nicio amenintare la orizont. Daca o persoana care nu recurge la acest comportament nu intelege motivul ostilitatii, iar persoana defensiva simte cu adevarat nevoia de a se proteja, devine mai dificil sa puna degetul pe ceea ce este gresit.

Pentru MindBodyGreen, terapeutul de cuplu Elizabeth Earnshaw a enumerat 7 comportamente tipice personalitatilor excesiv de defensive:

Explicarea excesiva

Victimizarea

blamarea celeilalte persoane

Contra-critica

Minimalizarea sentimentelor si reactiilor celorlalti

Vezi si:  Infidelitate -este posibil sa salvezi un cuplu in acest caz?

Refuzul de a vorbi

Utilizarea excesiva a cuvantului „dar”

Explicatiile din spatele unei atitudini defensive

Cauzele unei atitudini defensive pot fi multe si variate. Ele se pot intoarce in copilarie sau pot proveni dintr-o experienta proasta mai recenta. Pentru a incerca sa intelegi de unde vine aceasta atitudine, Bobbi Banks te sfatuieste sa iti faci timp sa te gandesti la ea. Este probabil o reactie automata in aceasta etapa, iar luarea unei pauze poate rupe ciclul”, explica psihoterapeutul. Intreaba-te cum te simti in acel moment, ce declanseaza in tine si daca iti vin in minte ganduri sau convingeri negative”. Fii constienti de anumiti factori declansatori, cum ar fi persoanele, cuvintele sau situatiile. Fiind constient de acestea, veti fi mai bine pregatit sa le raspunzi fara a riposta automat. Este posibil ca anumite experiente sa fi condus la aceasta atitudine:

Nu te-ai simtit niciodata suficient de bun.

Ai fost adesea umilit, criticat si hartuit.

Nu te-ai simtit in siguranta in copilarie.

Trebuia sa fii in garda pentru a te proteja.

Nu ai simtit ca oamenilor le pasa de tine.

Ai fost facut sa te simti inadecvat si neiubit.

 

Sursa: https://www.psychologies.com/moi/moi-et-les-autres-moi/Voici-pourquoi-vous-etes-toujours-sur-la-defensive-560203

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *