De ce este atat de greu sa accept un compliment?

Atunci cand cineva ne face un compliment, avem tendinta sa ne prefacem si sa spunem ca nu meritam asta. Sau raspundem printr-un alt compliment ba chiar incepem sa mentionam toate aspectele negative ce puteau sa fie ameliorate.

Sa accepti si sa « savurezi » un compliment este insa un lucru ce se poate invata.

Ai petrecut mai bine de 2 ore, preparand o lasagna delicioasa cu linte. Seara, partenerul iti spune- « lasagna este pur si simplu delicioasa ». Dar, in loc sa profiti de moment, incepi sa spui « ar fi trebuit sa pun mai mult piper, am pus prea mult parmezan, ar fi trebuit sa fierb mai mult lintea »… Ce se intampla? De ce este atat de greu sa acceptam un compliment?

Expertii sunt de parere ce motivele ar putea fi unele culturale. Ei bine, da. Paritnii ne-au invatat inca de mici importanta modestiei si sa ne concentram prea mult asupra propriei persoane este un lucru destul de greu de acceptat.

Specialistii sunt de parere ca reactionam in 3 feluri atunci cand primim complimente:

  • prin deviatie adica ne prefacem sau spunem ca situatia in cazua nu merita complimente. In acest caz, teama de a se dechise in fata iubirii sau a gratitudinii si de a –si arata vulnerabilitatea este cauza.
  • prin reciprocitate, raspunzand imediat printr-un alt compliment. Aceasta reactie de ordin tranzactional ne duce cu gandul la o datorie. Atunci cand primim un compliment, avem impresia ca avem o datorie de a face la randul nostru si noi complimente.
  • prin defecte, mentionand toate punctele negative pentru a demonstra cumva ca nu este fondat complimentul pe care il primim. Si ca mai este loc de mai bine pentru a ajunge la perfectiune. Este tipul de reactie foarte frecventa si foarte nesanatoasa.
Vezi si:  5 feluri in care te poti minti pe tine insuti