Autosabotajul: sa nu ne mai punem obstacole in cale!

0

Acest articol este dedicat tuturor acelor femei care isi strica viata de zi cu zi, chiar si atunci cand viata este buna pentru ele.

Vorbim despre acelasi lucru de fiecare data. Fie in dragoste, la serviciu sau in orice alta parte a vietii tale, de indata ce pari sa-ti atingi obiectivele, strici totul actionand stupid. Adesea inconstient, autosabotajul poate face ravagii in cariera, in viata sentimentala si in moralul tau.

Ce este autosabotajul?

Sa stii ca trebuie sa stapanesti o limba pentru jobul visurilor tale si sa nu o studiezi. Sa fi scris o carte si sa nu vrei ca ea sa fie citita. Sa ai o intalnire cu iubitul tau si sa faci tot posibilul sa o strici. Atat de multe exemple de mini-sabotaje autoimpuse care iti ruineaza viata. In termeni practici, autosabotajul consta in adoptarea unor comportamente si actiuni care ne vor face sa esuam in atingerea obiectivelor noastre. Aceste mecanisme sunt adesea inconstiente. Mai mult, sunt in general legate de frica noastra de esec.

Exista 4 tipuri de mecanisme folosite de cei care apeleaza fara sa stie la autosabotaj:

Procrastinarea. Cei care se autosaboteaza fara sa stie, amana sarcinile care ii vor ajuta sa isi atinga obiectivele, inlocuindu-le cu sarcini mai nesemnificative sau mai simple.

Tendinta de a nu termina niciodata nimic. Aceste persoane isi asuma un proiect dupa altul, o activitate noua dupa alta. Dar nu duc niciodata lucrurile pana la capat, din pacate,  de teama esecului de la capatul drumului.

Perfectionismul. Pentru a fi siguri ca nu fac nicio greseala, cei in cautare de perfectionism isi verifica constant dosarele si nu le predau niciodata la timp.

Vezi si:  Ce este anxietatea existentiala?

Scuzele. Aceste persoane arata adesea cu degetul spre circumstante sau ghinion. Isi justifica esecul ca fiind o „intorsatura a sortii”. Si se conving ca lumea este impotriva lor.

Ma sabotez singur?

Pentru a afla daca te autosabotezi, gandeste-te la obiectivele tale. Apoi fa o lista sincera a tot ceea ce faci pentru a le atinge. Apoi analizeaz-o. Chiar faci tot ce iti sta in putere pentru a-ti atinge obiectivele? In timp ce teama de schimbare si procrastinarea sunt rele care afecteaza pe toata lumea, persoanele care se autosaboteaza sunt paralizate de teama de esec si nu vor putea sa o depaseasca. Este ca un sarpe care isi musca coada. Persoana se convinge ca nu poate reusi, face tot posibilul sa esueze si nu isi atinge obiectivele pe care si le-a propus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *