Cum sa-ti aflii procentul de grasime

fat-mass-index

fat-mass-indexAi intalnit genul de persoane care arata bine si sanatoase dar totusi cantarul le indica o greutate mare? Cel mai adesea kilogramele unei persoane nu spun mai nimic despre ea. Exista numerosi indivizi cu o musulatura dezvoltata care automat vor cantari si mai mult, in ciuda faptului ca ei sunt fit.

Cel mai bun mod de a afla daca esti intr-adevar supraponderal este prin masurarea procentului de grasime. In acest articol iti voi prezenta principalele metode prin care poti sa aflii cat la % din greutatea ta o reprezinta grasimea.

1. Masurarea grosimii pielii

Aceasta metoda se realizeaza cu ajutorul unei unelte numita “calipers”, similara unui cleste, cu care apuci pielea pentru a afla grosimea din diferite locuri. Pe baza valorilor aflate, procentul de grasime se poate calcula cu ajutorul formulelor Jackson/Pollock.

Principalul avantaj al acestei metode este convenabilitatea, deoarece aparatul este ieftin, insa este foarte important ca persoana ce face masuratorile sa aibe o anumita experienta in asta.

2. Calcularea online pe baza masurilor corpului

Aceasta metoda nu este foarte precisa insa este de departe cea mai convenabila. Tot ce iti trebuie este un centimetru si sa sa iti masori diferite parti ale corpului, iar apoi le poti introduce intr-un calculator online, similar cu urmatorul: https://klorii.ro/grasime-corporala

3. Cantarirea subacvatica

La polul opus, cantarirea subacvatica este una dintre cele mai precise metode pentru a-ti masura procentul de grasime, insa dezavantajul ei este ca nu e tocmai accesibila, cu atat mai mult in Romania.

Vezi si:  Descopera ce spune semnatura despre personalitatea ta

Modul in care se realizaza cantarirea subacvatica este prin scufundarea personei in apa si calcularea volumului de apa dizlocuit. Tehnica se bazeaza pe principiul lui Arhimede si este considerate a fi cea mai precisa in momentul de fata.

4. Impedanta Bioelectrica

Se bazeaza pe transmiterea de curent de intensitate mica prin corp dintr-un punct in altul si masurarea rezistentei. Deoarece rezistenta este diferita pentru musculatura, grasime si restul corpului, se poate masura procentul de grasime.

Cu toate ca este relativ ieftina, aceasta metoda are dezavantajul ca nu este foarte precisa si depinde de foarte multi factori.

Acestea sunt cele mai importante metode pentru masurarea procentului de grasime corporala. Motivul pentru care ai vrea sa aflii acest procent este pentru ca de multe ori cand slabim se poate sa scadem in greutate si totusi sa ramanem “pufosi”. Asta se intampla daca atunci cand slabim, pierdem mai mult din musculature decat din stratul adipos. Verificarea procentului de grasime corporala te poate face sa-ti dai seama daca trebuie sa iti schimbi alimentatia sau sa faci mai mult sport.

Daca stii si alte metode pentru masurarea procentului de grasime corporala te invit sa lasi un comentariu mai jos.