Intr-un context in care ocurenta “fara gluten” afiseaza peste 95 de milioane de rezultate pe Google, dar si in cazul in care in jur de 30% dintre americani declara ca sunt gata sa renunte de tot la gluten, fara sa fie testati daca sufera sa nu de maladia celiaca, iata cateva informatii importante pe care ar trebui sa le stiti.

Glutenul nu este singurul responsabil de boala celiaca. Glutenul reprezinta o rezerva de proteine continuta de grau. Dar nu numai. Aceasta proteina se poate gasi si in orz, in mei, secara, putand crea si in acest caz reactii de sensibilitate.

Eticheteke « fara gluten » nu sunt suta la suta fara gluten. Logo-urile « fara gluten » asigura consumatorii ca nivelul de gluten din produse este sub 20ppm, parti sub million. Adica sub 20 de mg pentru un kilogram. Dar nu toate etichetele care afiseaza sloganul « fara gluten » reusesc sa impuna produse 100% fara gluten.

Restaurantele de tip fast food fara gluten nu sunt recomandate celor care sufera de boala celiaca. Lanturile de tip fast food precum Pizza Hut sau Domino’s Pizza propun un aluat de pizza fara gluten. Dar cum acesta este preprat in aceeasi bucatarie cu aluaturile care contin gluten, exista un rosc destul de mare de contaminare.

Junk Food fara gluten este peste tot. Este destul de complicat sa renunti la gluten. Acesta este omniprezent in alimentatia noastra zilnica. Iar majoritatea felurilor de mancare precum pizza, sandwichuri, cookies, brownies, inghetata, chipsuri sau bere il contin. Si chiar daca exista alternative fara gluten, acestea nu sunt deloc « diet – friendly ».

O eticheta « work in progress ». Este destul de dificil pentru profesionisti sa gaseasca o cale de mijloc sau echilibrul perfect care sa protejeze consumatorii si care sa raspunda constrangerilor tehnologice.


Obtine usor permisul de conducere, rezolvand pe www.odat.ro toate chestionarele auto drpciv ce iti pot pica la examen.