Mituri legate de tigarile electronice

Fara indoiala, ai auzit o sumedenie de povesti in mass-media legate de tigarile electronice, care au facut controverse in randul populatiei. Nu este surprinzator faptul ca exista o multime de inexactitati si conceptii gresite despre vaping si, in general, despre tigarile electronice. Pana la urma, cu totii stim ca unele publicatii sau televiziuni tind sa exagereze sau chiar sa dezinformeze.

Ei bine, mai toti cercetatorii care au studiat efectele folosirii unor vaporizatoare au ajuns la aproape aceeasi concluzie: sunt mai putin daunatoare in comparatie cu tigarile din tutun.

Aceasta concluzie este sustinuta inclusiv de Cancer Research UK, Action on Smoking and Health, Royal College of Physicians, National Academies of Sciences, Engineeres and Medicine si de British Medical Association.

Acestea fiind spuse, iata care sunt principalele mituri legate de tigarile electronice:

Mitul 1: Tigarile electronice cauzeaza boala “plamanilor popcorn”.

Una dintre cele mai frecvente preocupari ale fumatorilor este ca tigarile electronice le-ar putea provoca asa zisa boala a “plamanilor popcorn”, boala a carei denumire provine din anul 2000, cand la o fabrica de popcorn foarte multi muncitori expusi ingredientului diacetil chimic au dezvoltat o afectiune respiratorie ce seamana cu bronsita obliteranta. Aceasta banuiala este data de unele arome folosite in tigarile electronice, care contin diacetil chimic.

Cu toate acestea, diacetilul este interzis ca ingredient in lichidele tigarilor electronice din Romania. Prin urmare, folosirea tigarilor electronice cumparate de la noi din tara nu iti va pune sanatatea plamanilor in pericol.

Mitul 2: Tigarile electronice sunt periculoase deoarece contin nicotina.

4 din 10 fumatori considera, in mod eronat, ca nicotina este elementul cauzator de cancer. Cu toate acestea, cercetarile arata ca nicotina are de fapt un risc minim de afectare a sanatatii. Desi nicotina este motivul pentru care oamenii devin dependenti de fumat, miile de substante chimice continute in tutunul din tigari cauzeaza de fapt tot raul organismului.

Vezi si:  Lucruri pe care nu le stiai cu siguranta despre gluten

Tigarile electronice nu contin nici gudron, nici monoxid de carbon, doua dintre elementele cele mai nocive din fumul de tutun.

Mitul 3: Vaporii din tigara electronica sunt daunatori oamenilor din jur.

Dovezile sunt clare ca fumul de tigara este daunator atat pentru consumatori cat si pentru oamenii din jurul lor, motiv pentru care Romania are legi care interzic fumatul in locurile publice inchise. Aceste legi nu se refera si la vaping, astfel ca organizatiile sunt libere sa-si faca propriile politici privind utilizarea tigarilor electronice in incinta lor.

Lichidul din tigara electronica este compus, in general, din nicotina, propilen glicol si / sau glicerina si arome. Studiile arata ca vaporii iesiti din tigara electronica nu prezinta riscuri pentru sanatatea fumatorilor pasivi. Persoanele care sufera de astm si de alte afectiuni respiratorii pot fi sensibile la o serie de iritante din mediu, printre care se numara si vaporii tigarii electronice, insa oamenii fara astfel de probleme medicale nu ar trebui sa aiba nicio problema daca se afla in prezenta unor consumatori de tigari electronice.