Optimistii dorm mai bine decat pesimistii?

Persoanele care abordeaza viata cu optimism sunt mai susceptibile se pare, sa doarma mai bine si mai linistite. Cel putin asa sustine un studiu nou, facut in Europa.

O echipa de cercetatori de la universitatea medicala din Viena a interogat 1004 austrieci cu privire la obiceiurile lor in ceea ce priveste somnul. Si au masurat starea lor de optimism prin intermediul unui test.

Au ajuns astfel la concluzia ca, participantii optimisti isi scad cu 70% problemele legate de somn sau de insomnii in raport cu cei care sunt mai pesimisti. Cercetarile precedente au demonstrat faptul ca optimismul pare sa aiba numeroase beneficii. Printre ele se numara si faptul ca poate reduce riscurile de a suferi de maladii cronice si poate chiar sa prelungeasca speranta de viata. Iar cercetatorii precizeza ca noile lor cercetari, care au fost reluate de revista Journal of Sleep Research ar putea lasa sa se creada ca dintr-un motiv sau altul ca optimistii sunt mai sanatosi deoarece au un somn mai linistit.

Alte studii au aratat faptul ca optimistii fac mai mult sport, fumeaza mai putin si au o alimentatie mai echilibrata. In plus, pot sa puna la cale strategii mult mai bune pentru a face fata problemelor ce pot aparea si se streseaza astfel mai putin. Toti acesti factori ar putea contribui la un somn mai linistit si mai odihnitor.

Cercetatorii tin sa precizeze ca ne putem stimula sau antrena optimismul in diferite feluri, mai ales datorita gandirii pozitive. Unul din cerecetatori evoca metoda Best Possible Self care consta in a incerca sa iti imaginezi un ideal si sa scrii cum ar putea fi viata ta in viitor mai frumoasa si mai linistita. Dupa mai multe saptamani de practica, aceasta metoda poate ajuta mai multe persoane sa devina mult mai optimisti. Trebuie deci sa inveti sa iti fixezi unele obiective pentur un viitor mai radios.

Vezi si:  Servicii funerare