Romania, tara contrastelor: multe locuri de munca, multi someri
Rezumat:
Institutul National de Statistica ofera de la an la an cifre din ce in ce mai ingrijoratoare in ceea ce priveste piata muncii. Daca in trecut era o problema mare legata de somaj, numarul locurilor de munca fiind putine, acum majoritatea firmelor din Romania fac angajari. Cu toate astea, numarul asistatilor social si a celor care se bazeaza pe un ajutor de somaj este foarte mare.
Exista cateva exceptii, insa prea putine
Este adevarat ca exista cateva exceptii. De regula, firmele care fac angajari in judetul Brasov, Cluj, Iasi, Timisoara si evident, in Bucuresti, au sanse destul de mari sa gaseasca specialistii de care au nevoie. In restul tarii insa, situatia este destul de neplacuta. In zona serviciilor exista mii de locuri de munca, destinate atat incepatorilor, cat si celor cu experienta, insa cu toate astea nu este nimeni care sa le ocupe.
Care sunt cauzele pentru o astfel de situatie?
Cauzele sunt multiple si sunt generate de tendinta de globalizare. In general, cei bine pregatiti pe un anumit domeniu au tendinta de a se reloca in zone unde pot avea castiguri mult mai bune. Este motivul pentru care in marile orase ale tarii se gasesc angajati si foarte multi dintre profesionisti sunt deja in afara tarii.
DE asemenea, o cauza importanta este faptul ca angajatorii prefera sa ofere salariile minime pe economie, cel putin in faza de entry level, in conditiile in care ajutorul de somaj sau ajutorul social, impreuna cu o serie de alte avantaje oferite de stat, pot sa ajunga la aceleasi valori.
Nu in ultimul rand, o cauza este reprezentata de discrepanta uriasa dintre pregatirea pe care o au potentialii angajati si cerintele angajatorilor. De cele mai multe ori, facultatile din Romania sau scolile profesionale nu sunt bine ancorate in prezent, in asa fel incat un absolvent sa poata intra direct in piata muncii. Este motivul pentru care exista atat de multi someri cu diplome.
Ce este de facut in acest sens?
Este greu, insa lucrurile pot fi rezolvate. In primul rand, potentialii angajati trebuie sa inteleaga faptul ca au nevoie de o pregatire in concordanta cu cerintele momentului pentru a se putea bucura de remuneratia pe care o doresc si de o evolutie constanta in cariera.
Una dintre solutiile posibile pentru Romania este aceea ca din ce in ce mai multi oameni sa activeze pe piata de freelance si sa presteze mici proiecte intr-un domeniu pe care il stapanesc foarte bine. In felul acesta firmele nu vor mai duce lipsa de angajati, in conditiile in care vor putea externaliza anumite servicii iar freelencerii isi vor putea stabili singuri pretul in functie de calitatea serviciului pe care il ofera. Ramane de vazut cum va evolua intreaga piata insa, viitorul fiind extrem de volatil, mai ales in conditiile politice ale prezentului, atat la nivel national, cat si la nivel international.