Am promis ca fac poze cu cei cu care ma intilnesc. N-am facut. Am uitat, pentru ca prima intilnire m-a prins cu totul (a fost genul de intilnire inspirationala), a doua a fost o incintare pentru mintea mea simpla:P (care mai greu gaseste interlocutori care sa o surprinda printr-o complexitate clar exprimata a rationamentelor), inainte de a treia a fost rarul cutremur, iar la a treia am primit niste neasteptate confirmari din partea unui distins si erudit profesor ce preda politici publice. Trebuia sa am 4 intilniri, dar din cauza cutremurului cladirea cu intilnirea 4 a fost evacuata si intilnirea contramandata.

Pe rind si pe scurt:

1. inspirationala: Mark Bromley. E presedintele Council for Global Equality, o coalitie de … entitati cu interes in domeniul LGBT, care vegheaza ca liderii Americii (din congres, casa alba, ambasade si corporatii US) sa-si foloseasca influenta pentru a se opune abuzurilor intemeiate pe orientare sexuala, identitate sau expresie de gen. Printre cei 3 fondatori ai Consiliului se afla si Michael Guest, fostul ambasador SUA in Romania, si primul ambasador SUA care a si-a facut publica orientarea sexuala. Pe linga discutiile despre organizatia sa si despre ACCEPT&Romania, Mark mi-a facut si citeva recomandari excelente de persoane si organizatii cu care sa ma intilnesc in San Francisco.

2. incintarea pentru minte: Jeff Krehely si Jerome Hunt, de la Center for American Progress. CAP-ul e o institutie uriasa (think tank), care are si o sectiune dedicata LGBT. Jeff (care a vorbit mai mult decit Jerome) are o gindire foarte bine structurata si orice mi-a prezentat, a facut-o plecind de la prezentarea realitatii asa cum este ea inregistrata de cercetari. Am vorbit mai ales de activitatea pe care o au legata de tineri si de sistemul de educatie- am aflat de la Jerome ca tinerii lgbt sint pedepsiti mai mult si mai des decit cei straight (in scoala, de catre profesori). Si multe alte lucruri. Vreau sa pastram legatura; ideea de a intemeia orice campanie de advocacy pe “fapte” nu e noua, dar ei par sa stie cum sa gaseasca faptele care sprijina cel mai bine campania.

In loc de prinz am vizitat pe fuga Muzeul de istorie naturala, din seria muzeelor smithsoniene. Un fel de omagiu pe care l-am adus pregatirii mele de geologa :). A fost relaxant.

[cutremurul: 5.8 grade richter, ora 1.50 pm, pe coasta de est a americii unde nu sint cutremure- motiv din care la stiri a ajuns prezentat “a rare quake”. eu nu l-am simtit (si ma bucur). a durat cam mult si in unele locuri s-a simtit puternic (am vazut diverse inregistrari din timpul lui); rar, a darimat lucruri si fisurat ziduri. ]

3. confrimatoarea: cu prof Mark J. Rozell. Profesorul Rozell avea rolul de a prezenta sistemul federal al SUA (pe care, cu uimire va spun, incep sa-l inteleg la nivelul sau de baza). L-a prezentat absolut charmant, printre sms-uri venite pe telefoanele tuturor pentru a verifica felul in care am fost sau nu afectati de cutremur. Spre sfirsit, cind am ajuns la drepturile omului si LGBT imi spunea ca exista diferente uriase intre ultimele 3 generatii de americani. Generatia parintilor lui e homofoba majoritar, in timp ce pentru generatia copilului sau deja drepturile LGBT nu mai sint subiect de dezbatere- le e clar ca e de bun simt sa fie aceleasi drepturi disponibile unui cetatean indiferent de orientarea sexuala si identitatea de gen. L-am intrebat cum isi explica aceasta schimbare de atitudine la 180 grade. Raspuns: pe de o parte a contat faptul ca destui politicieni, vedete si alte figuri publice care se bucurau de respect si credibilitate si-au facut coming out-ul. Pe de alta considera ca avut un rol hotaritor faptul ca multe dintre organizatiile lgbt au schimbat abordarea si in loc sa se bata cu oponentii lor, au cautat punctele comune cu publicul general, pe care se putea construi. Astfel incit si-au centrat discursul pe corectitudine sociala, respect, acceptare si valorizare a diferentelor. (asa cred si eu ca poti razgindi pe cineva, plecind de la punctele pe care le ai in comun si construind pe ele).

Intilnirea 4 ar fi trebuit sa fie cu National Centre for Transgender Equality, cu Mara Keisling – o doamna despre care am auzit lucruri extraordinare. :(. Sper sa reusim sa ne gasim cumva, in ciuda piedicilor puse in cale de… univers.


Obtine usor permisul de conducere, rezolvand pe www.odat.ro toate chestionarele auto drpciv ce iti pot pica la examen.