Se fãcea cã eram lumea întreagã. Mã întindeam nesfârșit, peste tot, în secunde simultane. Stãteam scufundat în timp de la gât în jos. Se fãcea cã auzeam toate gândurile gândite vreodatã și cã înțelegeam totul. Nimic nu rãmãsese neîntâmplat în mine.

apuseniSe fãcea cã era dimineațã. Am auzit un cântec de o sutã de ani, scãpat dintr-un taragot încã și mai vechi. Ce tineri, cântecul și taragotul, mi-am spus. Au existat pentru o singurã clipã și se poartã deja de parcã ei ar fi universul însuși. Niște copii. Când stau la sânul mamei habar n-au cã îi beau laptele, ci sunt convinși, dimpotrivã, cã ei sunt cei care îi dau, în felul ãsta, de mâncare.

Din taragot țâșneau, trufașe, iluzii și melancolii. Binevoitoare, întrebãri dintotdeauna. Iuți, rãspunsuri neconvingãtoare.

Cântecul lui m-a dezmorțit. Am hotãrât atunci sã ies din timp, ca dintr-o cãlimarã întunecatã un stilou care nu mai poate fãrã sã scrie, care trebuie sã preschimbe bezna cernelii în litere luminoase, violete. Se fãcea cã eram lumea întreagã și cã m-am ridicat din mine însãmi ca sã mã așez pe o prispã în Apuseni.

Mi-am pus coatele pe genunchi și mi-am adus mâinile spre fațã, ca sã-mi sprijin buzele și bãrbia în ele. Degetele mi s-au amestecat, fiecare așezându-se între douã ale celeilalte mâini, de parcã mi-aș fi închis palmele cu un fermoar. Unghiile îmi erau luciri de ape, iar degetele mele, încovoiate ca niște munți, erau acoperite cu pãduri de conifere. Mi-am lipit primul munte de buza de jos și în spatele lui s-au așternut, venind când de pe dreapta, când de pe stânga, degetele celelalte. În vãile dintre ele, din hornurile caselor de pe drum se ridicau șosele noi de fum, fiecare cãutând sã ducã altundeva decât calea de asfalt de dedesubt.

Se fãcea cã eram lumea însãși și cã îmi încleștasem în dreptul gurii degetele împãdurite, desenând cu mi?carea mea marea vale dintre vârfurile Apusenilor. Ochii mei, așezați deasupra munților, rãspândeau lumini concentrice, umplând universul de cer.

Se fãcea cã m-am așezat pe o prispã în Apuseni, creând din împletirea palmelor mele vãile și munții. Se fãcea cã eram lumea întreagã și cã m-am așezat pe o prispã ca sã aștept.


Obtine usor permisul de conducere, rezolvand pe www.odat.ro toate chestionarele auto drpciv ce iti pot pica la examen.