o imagine magulitoare a des moines-ului

Iowa este un stat paradoxal- pe de o parte este un loc cu oameni conservatori, pe de alta este primul stat american care a recunoscut casatoria intre persoane de acelasi sex. Oamenii locului cu care am vorbit zic c-ar fi din cauza ca iowanii sint respectuosi la adresa celuilalt si putin dispusi sa se amestece in aspecte care nu-i privesc. Asa incit, chiar si printre cei care dezaproba homosexualitatea, exista multi oameni care cred ca nu e posibil sa interzici cuplurilor gay sa le fie recunoscut si oficial un statut care exista oricum in realitate.

Oamenii pe care i-am cunoscut si cu care am apucat sa vorbesc erau dintre cei care se implica in activitati LGBT, asa incit de la ei stiu ce va spun. Poate daca as fi vorbit cu conservatori adevarati, ei ar fi spus altceva… Ce stiu cu siguranta e ca oamenii din Des Moines sint amabili si prietenosi. Aici nu-i suficient pentru vinzator sa salute, ci se asteapta de la el sa zica macar un “ce mai faci” dupa salut. Si in ultima mea zi aici mi-am dat seama ca nu era suficient sa zimbesc si sa raspund, ci ar fi trebuit sa intreb la rindu-mi ‘si tu cum esti?’ Toata lumea are timp si rabdare. Pe strada oamenii sint rari, masinile la fel. Casele au spatii mai mari intre ele, zgirie norii sint putini si par sa fie construiti asa, pentru impresie artistica, nu de nevoie. E confortabil.

Intilnirile de Iowa, pe scurt

*** OneIowa , Troy Price: cind vorbim de casatorie intre persoane de acelasi s e x, nu folosim cuvintul “drepturi”, ci vorbim de dragoste, asumare a relatiei, angajament. Iowanii reactioneaza la astfel de valori, la corectitudine, echitate, dreptate. Am obtinut casatoria acum 3 ani si oamenii au putut vedea ca asta nu a dus la distrugerea societatii, ca nu a crescut rata divorturilor, ca nu s-au abatut molime asupra statului. Acum 47% dintre cetatenii Iowa sprijina ideea de casatorie accesibila tuturor. Exista si destui oameni care militeaza impotriva homosexualitatii si cel putin teoretic oricind e posibil ca dreptul la casatorie sa fie anulat.De aceea e important sa ajungem la peste 50% sprijin.

Vezi si:  Cele mai frumoase orase de descoperit in aceasta toamna

– Cum faceti asta?
– Cu pasi mici. De exemplu prieteni de-ai organizatiei care sustin “echitatea in casatorie” organizeaza petreceri la ei acasa la care invita citiva prieteni care nu au o parere clara in aceasta privinta, sau chiar prieteni care sint impotriva. Oamenii isi prezinta argumentele pro si contra. Simplul fapt ca se discuta pe tema asta, ajuta. Unii oameni sint impotriva fara sa-si fi dat timp sa se gindeasca bine la acest subiect.

***Gay and Straight Alliance, liceul Roosevelt. 16 elevi, 3 profesori, 2 ore. Am avut o prezentare despre Romania si situatia lgbt de la noi si am raspuns la citeva intrebari. Alte lucruri pe care le-au avut pe agenda: un mic joc de cunoastere/echipa si o discutie de 5 minute despre cine ce poate face ca sa stringa bani pentru pregatirea unei …prezente alegorice la o parada programata pentru octombrie. Grupul este coordonat integral de elevi- profesorii au rol consultativ si … sint obligatorii, ca prezenta, in toate activitatile organizate in spatiul liceului. Pare foarte usor si eficient. Cine porneste primul grup de felul asta la noi?

***Profesoara Maura Strassberg, care tine un curs la universitatea Drake despre felul in care legile abordeaza sexualitatea. Am mers cu oarece semne de intrebare pentru ca mie mi se pare ca nu poti reduce orientarea sexuala la sexualitate si ca tocmai acesta este lucrul de care majoritatea homofoba nu-si da seama atunci cind zice “eu n-am nimic cu homosexualii dar sa fie homosexuali la ei in dormitor.” Problemele pe care le au oamenii gay si care “ne mina pe noi in lupta” 🙂 nu-s legate de dormitor ci de restul aspectelor unei relatii.

Vezi si:  Ce punem in rucsacul de drumetie?

Asa. Am inceput prin a o intreba de ce spune ca se ocupa de sexualitate si nu de drepturi civile sau mai stiu eu ce. Prof Strassberg mi-a scos “suportul de curs” si a inceput sa-mi povesteasca felul in care e structurat… si intemeiat pe felul in care a fost abordata contraceptia, de exemplu. A fost incredibl. Nu va dau detalii, caci le pastrez pentru un post ulterior- acum insa zic ca a fost cea mai utila intilnire a mea ever. Nu m-am razgindit (in continuare cred ca nu-i vorba de sexualitate ci de recunoasterea aspectelor sociale ale unei relatii de cuplu), insa am o serie de argumente, informatii si idei noi. Ii invidiez pe studentii prof S! Ca sa-i intregesc profilul va spun si ca este o lesbiana care-si asuma public acest lucru, care are doi copii… si un talent didactic incredibil- de nu stiu ce sa zic de ea mai degraba- ca-i o inteligenta admirabila sau ca-i un pedagog fabulos.

Ma opresc aici, cu regret, fara sa inchei listarea tuturor intilnirilor din Des Moines. Mi-a placut foarte mult Iowa si cel mai mult mi-a placut ca oamenii par sa se gindeasca cum sa te ajute, nu cum sa-ti explice ca ce-ti doresti sau ce-ti trebuie nu e permis. Am vizitat capitoliul (parlamentul lor), care este in vacanta- pustiu deci. Am ajuns singura in camera senatului si faceam poze in coltul in care era permis accesul. In sala propriu zisa erau doua femei care pareau ca lucreaza si care au inceput sa vorbeasca despre mine. Una dintre ele a venit spre mine si a inceput conversatia standard care se face aici inainte de orice. Ma asteptam sa-mi spuna ca nu-i voie ceva- sa folosesc blitzul, sau chiar sa fac poze.

Vezi si:  Destinatii ideale pentru a petrece un Craciun la soare

In loc de asta mi-a zis “Nu vrei sa-ti fac poze la prezidiu?” si “Ai grija sa nu te impiedici” (cind treceam de banda care ar fi trebuit sa-mi interzica accesul). Mi-a facut vreo 5 poze, in locuri diferite, mi-a explicat cine unde sta in senat si la sfirsit mi-a aratat pe unde s-o iau ca sa ajung la un etaj care nu se vizita in mod obisnuit, sa vad mozaicul si sa fac poze mai bune. Pur si simplu.

Sint in Atlanta acum. Am si aici net, voi face si aici poze.