Cu bicicleta prin Bucuresti. Cat este de riscant si cat este de costisitor?
Bucurestiul este un oras care in anumite momente pare de-a dreptul sufocat de numarul urias de masini. Este motivul pentru care din ce in ce mai multi oameni aleg sa circule cu alternativele mai usor de strecurat prin trafic, cum ar fi trotineta si bicicleta.
In ultimii ani, orice magazin de biciclete din Bucuresti a cunoscut o crestere substantiala a vanzarilor si toti locuitorii capitalei au observat o crestere semnificativa a biciclistilor. Din pacate, odata cu cresterea numarului de biciclisti a crescut si numarul de accidente, iar cauzele sunt variate:
- Soferii nu sunt atenti la acesti participanti la trafic;
- Nu exista reglementari privind reparatiile acestor vehicule, motiv pentru care putini biciclisti merg intr-un service biciclete, preferand sa le repare de unii singuri;
- Nu se respecta legislatia, care impune casca de biciclist si o multime de alte accesorii biciclete, cum ar fi farul, stopul, diverse elemente reflectorizante atat pe bicicleta, cat si pe imbracaminte sau o oglinda retrovizoare.
Cat este de riscanta alegerea bicicletei in Bucuresti?
Riscul depinde foarte mult de biciclisti. Este adevarat ca metropola romaneasca duce o lipsa acuta de piste de biciclete si este la fel de adevarat ca soferii nu sunt intocmai prietenosi, insa o buna parte din risc si-l asuma cei neechipati. Un biciclist bine echipat, care cunoaste legislatia, are sanse minime de a fi implicat intr-un accident, sau daca este implicat, are sanse mari sa scape fara probleme grave.
Cat este de costisitoare alegerea bicicletei in Bucuresti?
Raspunsul poate sa varieze foarte mult, de la biciclist la biciclist. In ceea ce priveste vehiculul, Perfectbike.ro spune ca exista biciclete care costa doar cateva sute de lei si exista biciclete care ajung la preturi de cateva mii de lei. Evident, cele mai ieftine vor avea ulterior nevoie de piese pentru biciclete si s-ar putea sa se dovedeasca mai costisitoare.
In afara de investitia initiala si de ocazionalele investitii cu achizitia de piese, bicicleta nu solicita si alte investitii. Pe langa asta, se dovedeste a fi si cat se poate de sanatoasa pentru cel care o foloseste, deoarece ofera o parte din doza zilnica de miscare.
Ce trebuie sa stie orice proprietar de bicicleta?
Orice proprietar de bicicleta care isi doreste sa circule pe drumurile publice trebuie sa constientizeze ca este participant la trafic. Tocmai de aceea, are obligatia sa:
- Cunoasca foarte bine legislatia rutiera si codul rutier;
- Sa intretina extrem de bine bicicleta si sa ii faca ocazional o revizie tehnica. Este foarte important sa aiba franele bune si sa dispuna de toate elementele de siguranta;
- Sa achizitioneze toate accesoriile impuse de lege, in asa fel incat sa poata fi vazut in trafic de ceilalti participanti.
- Sa circule cu foarte mare atentie, corect si defensiv. Simplul fapt ca bicicleta ofera o flexibilitate mai mare nu inseamna ca ofera si alte avantaje, cum ar fi posibilitatea de a trece pe rosu.
- Sa aiba o atentie distributiva. Atentia biciclistului trebuie sa fie extrem de mare, fiecare detaliu din trafic putand fi un eventual pericol.