5 rani universale care iti pot distruge stima de sine

Chiar daca se spune ca timpul poate vindeca toate ranile, unele rani sau probleme din trecut pot ramane ancorate in noi.
Si pot chiar distruge sau afecta foarte tare stima de sine…

Iata care sunt cele cinci rani, traume de care ne temem sa nu cumva sa le retraim si care nu ne lasa sa luam deciziile bune.

Respingerea. O persoana care se simte respinsa in copilarie va avea tendinta sa se arata reticenta sau sa se izoleze de cei din jur. Va fugi de relatii, va evita pe cat posibil conflictele, va fi solitara si va avea impresia ca nu are nicio valoare.

Abandonul. O persoana care sufera de abandon va avea probleme legate de afectiune. Aceste persoane simt nevoia sa fie sustinute, iubite si inconjurate de cei dragi. Cel mai adesea, pot dezvolta o relatie de dependenta afectiva si nevoia de afectiune perpetua este cea care poate afecta in mod negativ relatiile care se termina cu un nou abandon… deci un cerc vicios.

Umilinta. O persoana umilita va avea tendinta de a provoca situatii propice umilintei. Aceste persoane de tem ca nu cumva sa piarda controlul si sa nu cada intr-o situatie unde se pot face de rusine. Au si tendinta de a se arata foarte serviabili si cauta recunostinta in randul celor din jur.

Tradarea. Persoanele care au suferit din cauza unei tradari vor avea tendinta de a se arata mai control freaks. Isi vor acorda increderea foarte greu si vor sa se asigure ca cei din jur nu isi bat joc de ele.

Vezi si:  Aventurile mele pana m-am pus pe picioare

Nedreptatea. Este o rana care ne face sa respectam ordinea cu orice pret si ne indeparteaza de tot de orice emotii. Persoanele care au suferit din cauza acestei rani se arata cel mai adesea perfectioniste si nu lasa nimic la voia intamplarii.

Sursa: https://www.gael.be/bien-etre/psycho/psycho-ces-5-blessures-universelles-qui-brisent-lestime-de-soi