Cum trebuie sa iti asculti si sa iti antrenezi al saselea simt?
Inca din negura timpurilor, s-a incercat sa se defineasca aceasta uimitoare facultate pe care psihologul Carl Jung o definea drept – cel mai ridicat nivel de inteligenta. Cum te poti insa familiariza si tu cu acest aliat discret si fiabil in acelasi timp?
Intuitia este definita cel mai adesea drept un pod intre doua rauri, care sunt constientul si inconstientul pentru psihanalisti. Intuitia se poate vedea drept o legatura intre cosmosul nostru intim si cosmosul nostru intreg pentru a relua termenii folositi de Spinoza.
Nu provine nici din experienta de viata, nici de la suma cunostintelor dobandite de-a lungul intregii vieti. Drept dovada ca si copiii au intuitie. Aceasta vine fara sa o solicitam si este la fel de discreta ca si ceva spus in soapta. Pentru a o auzi deci trebuie sa fim prezenti in vata noastra aici si acum si sa incetam sa ne rupem intr-o mie de locuri, facand o mie de lucruri.
Intuitia se exprima in mod diferit in functie de individ, prin cuvinte- Du-te, prin imagini, culori sau un feeling corporal- frisoane de exemplu. Dar si printr-o idee cazuta din cer sau vise. Se poate recunoaste datorita sentimentului de coplesire sau de iluminare cu care vine. Si totusi, nu este o emotie.
Ne da o informatie, fara sa vina cu cea mai mica dovada, nu este insa nici teama, nici dorinta.
Dar unii nu doresc sa isi urmeze intuitia de teama sa nu esueze. Sau din lipsa increderii in sine. Dar intuitia ne poate hrani norocul.
Notand intuitiile tale si realizandu-le mai tarziu, iti vei da seama de justetea lor. Vei invata astfel sa ai mai multe incredere in eele. Cea mai buna modalitate de a invata sa iti asculti intuitia este practicarea meditatiei deoarece te invita sa te bucuri de clipa prezenta si sa lasi deoparte gandurile si emotiile.