Astroturism: ce-ar fi daca ne-am baza pe stele pentru a ne alege urmatoarea calatorie?

Fie ca descopera cerul instelat, fie ca urmeaza prescriptiile arcane ale zodiacului, din ce in ce mai multi calatori se bazeaza pe stele pentru a-si trasa drumul.
Astronomia a fascinat dintotdeauna multi visatori, dar faptul ca ea determina acum calatoriile noastre catre cele patru colturi ale lumii este un fenomen recent mai neasteptat. Totusi, National Geographic si Condé Nast Traveler, bibliile imuabile ale calatorilor experimentati, sunt unanime: astroturismul nu a fost niciodata atat de popular. Astrofizicienii estimeaza ca sezonul 2024-2025, stimulat de evenimente cosmice fara precedent datorita ciclului de activitate al Soarelui, a oferit cele mai bune sanse de observare a luminilor nordice si sudice din ultimii 20 de ani. In special din septembrie pana in martie, cand acestea imbraca cerul din nordul indepartat in valuri verzi azurii. Cel mai bun loc pentru a le vedea este Islanda.
De acum inainte, stelele ne vor dicta urmatoarele calatorii
Pe pantele vulcanului Hengill, hotelul Ion Luxury Adventure a devenit locul preferat al pasionatilor de acest gen, care se pot bucura de o priveliste neingradita a Cercului Polar Arctic din spatele ferestrelor imense ale hotelului pe piloni. Atunci cand nu sunt ploile de meteoriti, cometele sau eclipsele trecatoare care devin punctul central al multor peregrinari. Din 2021, grupul britanic Black Tomato organizeaza vacante personalizate pentru a admira, printre altele, eclipsele solare in salbaticia Patagoniei. Le Ponant, un mic vas de croaziera francez, ofera croaziere sub stele in Antarctica si in Insulele Lofoten din Norvegia. Intre timp, in Hawaii, pe acoperisul Hyatt Regency Maui Resort And Spa se organizeaza sesiuni de observare interstelara, dotate cu telescoape si urmand concluziile lui Edward Mahoney, care a fost director de astronomie la NASA timp de 20 de ani.
Daca preferi structuri mai intime, andBeyond Sossusvlei Desert Lodge ofera o intalnire uimitoare fata in fata cu cosmosul, pierdut in mijlocul tufisului namibian practic neatins. Aceasta atractie celesta provine, de asemenea, dintr-o dorinta sincera de a se bucura de un mediu imaculat, lipsit de poluare si de frenezia umana. Este un mod de a reveni la origini, intr-o lume in care tehnologia digitala pare sa nu aiba limite. In timp ce privitul la stele, poate in cautarea unor raspunsuri, este un reflex stravechi, unii oameni imping limitele si mai departe. Odata cu aparitia unei miscari numite Astrocartografie (astro-carto-graphy).
O noua moda (cu un milion de hastaguri pe TikTok) care preia conceptul astrologului Jim Lewis, dezvoltat in anii 1970 pe principiul ca planetele exercita o influenta diferita asupra destinului nostru in functie de locul in care ne aflam. Lucrand cu experti sau vizitand Astre.com, el sugereaza sa ne folosim harta natala ca punct de plecare pentru a determina regiunile si energiile planetare care ne-ar putea fi benefice. Rezultatul este o harta a lumii in care, in functie de ora si data nasterii fiecarei persoane, sunt trasate linii asociate zodiacului (Venus legata de dragoste, Neptun de spiritualitate, Mercur de comunicare etc.). Astfel, atunci cand vine vorba de intalniri romantice, unele persoane vor fi incurajate sa se indrepte spre Bali. Altii, cu o dorinta de transformare, vor fi indrumati spre Lamu sau Nagasaki. Fara a fi o stiinta exacta si fara a reusi sa gasiti obiectul dorintei tale, aceste calatorii va ofera totusi ocazia de a va exprima cele mai profunde dorinte catre Univers, precum si de a vedea o tara (frumoasa).
Sursa: https://www.vogue.fr/article/voyage-et-si-nous-nous-en-remettions-aux-astres-pour-choisir-notre-prochaine-destination