Cu cat iubim mai mult o persoana, cu atat o iubim mai putin

Conform mai multor studii americane, nu avem tendinta de a-i asculta pe cei apropiati, deoarece ii cunoastem foarte bine si stim deja ce vor sa zica…

Este ca si cum ai merge atat de des pe o anumita ruta, incat nu te mai uiti la semnele de circulatie, deoarece le stii deja pe de rost, precizeaza specialistii. Ascultarea celui de langa tine, a partenerului deci, un lucru foarte important in sanul cuplului, a interesat deci cercetatorii in domeniul comunicarii, iata care sunt concluziile.

Cu cat ne simtim mai apropiati de cineva, cu atat mai putin il ascultam cu atentie. Cu alte cuvinte, dezvoltam anumite stereotipuri cu privire la persoanele pe care le cunoastem.

Odata ce cunoastem deci foarte bine o persoana, avem tendinta de a inconstientiza, de a ne deconecta deoarece stim deja ce vrea sa ne spuna.

Cercetatorii au observat deci ca persoanele apropiate au un nivel de intelegere egal sau putin ridicat decat ca si atunci cand conversatia are loc cu un necunoscut.

Lipsa de intelegere este accelerata si de catre tehnologie. Un alt studiu a ajuns la concluzia ca avem tendinta de a ne incredinta temerile, chiar si cele mai personale unor persoane care nu sunt neaparat apropiate. Unele persoane nu pot aborda deci anumite subiecte critice cu cei apropiati de teama sa nu fie judecate sau de teama sa nu ii raneasca pe cei din jur.

Se recomanda insa sa intretinem niste relatii cat mai apropiate, comunicand zilnic in care cei cu care vorbim ne asculta cu adevarat si noi la randul nostru facem si noi asta. Dar jumatate din populatia studiata nu are insa o interactiune sociala semnificativa desi si o simpla conversatie intre prieteni ar fi de ajuns. Si din pacate, tehnologia are un rol destul de important, in sens negativ in toate acestea.

Vezi si:  Ce spune culoarea rujului despre temperamentul tau