Putem cu adevarat sa avem o memorie fotografica?
Memoria fotografica este acea capacitate de a inregistra informatiile si de a le restitui perfect. Dar oare acest lucru este cu adevarat posibil?
Memoria fotografica este prezenta mai ales la cinema, unde oamenii pot retine tone de informatii foarte repede si foarte usor. Realitatea este insa putin mai complicata. Imagineaza-ti ca poti recita fiecare cuvant dintr-o carte pe care tocmai ai citit-o, ca poti desena o mare de zgarie –nori in cele mai mici detalii sau ca esti capabil sa iti amintesti o imagine perfect 25 de ani mai tarziu.
Aceasta putere supraomeneasca numita memorie fotografica desemneaza capacitatea de a inregistra informatia si de a o restitui in mod prefect.
Dar oare este cu adevarat posibil?
Raspunsul scurt este Nu. Este putin probabil sa avem o memorie de acest tip. Chiar daca aceasta idee de memorie fotografica este una extrem de fascinanta, nu exista nicio dovada stiintifica in acest sens.
Memoria eidetica este cea care se apropie insa cel mai mult de aceasta memorie fotografica. Dupa mai multe expuneri la o imagine, persoanele care au o memorie eidetica isi pot aminti cu o precizie incredibila ceea ce au vazut intr-un timp foarte scurt.
Memoria eidetica la copii. Timp de 10 ani cercetatorul Ralph Norman Haber a studiat amintirile copiilor de pana la 12 ani. Studiul a demonstrat ca un procent destul de slab este dotat cu o memorie eidetica. Si ca practic, aceasta este inexistenta la adulti.
De ce sunt diferite memoriile fotografie si memoriile eidetice? Lucrurile care le diferentiaza sunt timpul si precizia. Daca memoria fotografica exista, cei care sunt dotati puteau sa isi aminteasca unele lucruri exact atunci cand voiau. Dar memoria eidetica este limitata in timp .
Iar memoria fotografica nu are cum sa se stearga. Este capacitatea de a ne aminti anumite lucruri pentru totdeauna, ca si cum ar fi stocate in permanenta in creier. Pe de alta parte, memoriile eidetice dureaza doar foarte putin.