Cum pot identifica o problema cu stima de sine?

In fata unor probleme cu care s-au confruntat in adolescenta sau in copilarie chiar, unele persoane se pot confrunta cu probleme legate de stima de sine. Iar la varsta adulta, aceasta problema legata de perceptia de sine poate sa afecteze felul in care putem interactiona cu cei din jur.

Stima de sine este imaginea sau viziunea pe care o avem cu privire la noi insine in raport cu ceilalti din jur.

Iata care sunt semnele care te-ar putea face sa crezi ca te confrunti si tu cu o problema legata de stima de sine. Este prima etapa pentru a ajunge sa te simti mai in siguranta si pentru a te simti mai bine in punct de vedere psihlogic.

Traiesti in nesiguranta. Foarte multe persoane care sufera de  problema legata de stima de sine dezvolta o probleme importanta cu nesiguranta. Si in anumite cazuri acest lucru poate deveni o problema majora nu numai pe plan personal, dar si in ceea ce priveste adaptarea sociala. Nesiguranta poate paraliza, poate genera stres, dar si o imensa presiune psihologica.

Nu accepti nici un tip de critica. Atunci cand o persoana nu accepta niciun tip de critica sau comentariu cu privire la munca sa, la persoana sa sau la alte aspecte din viata sa, acest lucru inseamna ca are o slaba stima de sine. Poate sa raspunda arogant sau agresiv, sau chiar sa fie demoralizat si chiar agresiv.

O persoana are tendinta de a se apara, chiar si atunci cand nu este „atacata”.  O slaba stima de sine poate modifica felul in care o persoana percepe realitatea in interactiunea cu cei din jur. Si orice comentariu sau reactie poate sa genereze o reactie violenta sau sentimentul ca este atacata. Trebuie insa sa invete sa dea dovada de bun simt si sa invete sa aiba mai multa incredere in sine.

Vezi si:  Nu trebuie sa fii mireasa ca sa radiezi la o nunta

Incapacitatea de a face propriile alegeri. Persoanele care se subestimeaza nu sunt capabile sa spuna Nu si vor sa fie pe placul tuturor, ceea ce este o mare greseala.