In sala de judecata: cine ce face?

robe-juridice

robe-juridicePartile

Persoanele care sunt implicate direct intr-un proces sunt numite parti. Sunt reclamanti ( cei care sunt in judecata intr-o cauza civila) sau inculpati ( cei care sunt trimisi in judecata intr-un caz civil sau sunt acuzati in cazuri penale). Partile sunt prezentate alaturi de avocatii lor in timpul procesului. Paratii din cauze penale au dreptul constitutional de a fi prezenti la aceste procese.

Martorii

Martorii ofera marturii despre faptele sau problemele din dosarul de litigiu. In timpul marturiei lor, stau pe standul martorilor, cu fata in sala de judecata. Deoarece martorii sunt rugati sa depuna marturie de o parte sau alta, ei sunt adesea denumiti martori ai reclamantului, martori ai guvernului sau martori ai apararii.

Avocatii

In sala de judecata, avocatii fiecarei parti vor sta fie la mesele de avize, fie vorbesc cu judecatorul, cu un martor sau cu juriul. Sarcina avocatului este de a scoate in evidenta faptele care pun cazul clientului sau in lumina cea mai favorabila, dar sa faca acest lucru folosind proceduri legale aprobate. Intr-un dosar penal, avocatul guvernului este numic de procuror. Intr-o cauza civila, partile care doresc ca un avocat sa le reprezinte trebuie sa-si angajeze prorpriul avocat. In sala de judecata avocatii poarta vestimentatia impuse adica roba de avocat.

Judecatorul

Judecatorul prezinta procedurile judecatoresti de pe banca, care este de obicei o platforma ridicata. Judecatorul are cinci sarcini importante: sa prezideze procesurile si sa vada mentinerea ordinului; sa stabileasca daca oricare dintre dovezile pe care partile doresc sa le utilizeze sunt ilegale sau improprii; in cadrul proceselor juruiului, sa le ofere instructiuni despre legea care se aplica cazului si standardele pe care trebuie sa le utilizeze pentru a decide cauza inainte de a incepe deliberarile sale despre faptele din cauza; in cazurile de judecata fara juriu pentru a determina faptele si a decide cazul; condamnarea inculaptilor condamnati.

Vezi si:  Top 5 lucruri pe care trebuie sa le cunosti despre hidroizolatiile pentru acoperis

Vestimentatia acestuia este la fel de importante precum indatoririle acestuia. In sala de judecata acesta poarta o roba de judecator, care ii emana si mai mult prestanta si respect pentru functia ocupata.

Grefier

Acesta este reporterul instantei si se afla langa martorii din sala de judecata pentru a inregistra tot ceea ce se spune in timpul procesului ( sau este introdus in probe), tastand sau realizand o inregistrare electronica a celor spuse. Aceasta devine inregistrarea oficiala a procesului. De asemenea, raportul instantei intocmeste o transcriere in scris a procedurii, daca oricare dintre parti face apel sau solicita o transcriere. Insa, grefierii nu sunt activi numai in sala de judecata. De asemenea, inregistreaza depuneri in birourile avocatilor si unele conferinte in camerele judecatorilor.

Interpretul de curte

In cazurile in care o parte sau un martor nu vorbeste sau nu intelege limba, marturia sa poate fi interpretata de un interpret de instanta, a carui misiunea este sa prezinte o redare verbala a marturiei. Interpretarea devine cea care face parte din procesul-verbal oficial. Sarcina interpretului de judecata este aceea de a interpreta exact ceea ce spune martorul sau inculpatul fara a comenta acest lucru, chiar daca interpretul crede ca persoana minte. Daca un martor nu intelege o intrebare, interpretul nu poate folosi propriile sale cuvinte pentru a explica. Mai degraba, interpretul traduce cererea martorului de a da explicatii avocatului (sau oricui a adresat intrebarea) iar persoana respectiva terbuie sa explice sau sa reformuleze ceea ce a spus. Interpretul traduce apoi acea explicatie sau reformularea pentru martor.

Grefier de judecata

Grefierul din sala de judecata (uneori numit adjunct al salii de judecata) este de obicei asezat in sala de judecata langa judecator. Grefierul din sala de judecata are grija de inregistrari si expuneri, pastreaza procese-verbale, pregateste formulare de judecata si verdict si ajuta in general judecatorul sa tina procesul fara probleme. Deputatul din sala de judecata este de obicei angajat al biroului grefierului.

Vezi si:  Cele mai bune proteine masa musculara incepatori

Functia pe care o ocupa fiecare din participantii aflati in sala de judecata le impuna o anumita tinuta si anumite robe juridice. Acestea trebuie respectate cu stricte intrucat acesta sunt respectul oferit pentru repsectiva pozitie in sala de judecata.