inlocuire stergatoare autoOrice masina are nevoie de stergatoare de parbriz, indiferent de pretul pe care il are indiferent de brandul care a produs-o si indiferent de cine o conduce. Aceste produse au o importanta colosala pentru siguranta in trafic, insa majoritatea soferilor isi dau seama ca au nevoie de stergatoare auto noi doar in momentul in care acestea nu mai functioneaza corespunzator.

Din pacate, un set de stergatoare parbriz care nu functioneaza corespunzator poate sa duca la probleme destul de grave si chiar la accidente.

Din fericire, stergatoarele nu sunt scumpe. Acestea costa intre cateva zeci si cateva sute de lei si pot fi montate cu usurinta chiar de catre proprietar. Stergatoarele sunt unele dintre putinele accesorii de exterior care se monteaza in doar cateva minute, pe baza instructiunilor de folosire venite in pachet.

Conform celor de la maxytuning.ro, instalarea corecta a stergatoarelor trebuie sa tina cont de o serie de sfaturi si de mai multi pasi.

Cum se schimba corect stergatoarele auto?

1) Trebuie sa se achizitioneze lamele intregi. Foarte multi soferi achizitioneaza doar partea cauciucata din interior, insa aceasta nu este tot timpul compatibila cu tipul autovehiculului.

2) Trebuie citite cu atentie instructiunile. Orice cutie cu lamele pentru stergatoare are o foaie de instructiuni care ofera sfaturi in mai multe limbi. Aceasta trebuie sa fie citita cu atentie inainte de a se trece la urmatorul pas.

3) Se trag bratele stergatoarelor in sus. Este un pas care permite schimbarea cu lejeritate. Daca acest lucru este dificil, este suficient sa se porneasca mecanismul de stergere pentru a-si schimba pozitia.

4) Indepartarea lamelelor vechi. Indepartarea lamelelor vechi se face prin apasarea pe parghia de pe brate sau prin ridicarea parghiei cu ajutorul unei unelte. Ulterior, se introduce noul dispozitiv pe bratul stergatorului pana se aude un zgomot de imbinare.

De ce se tine cont la achizitia stergatoarelor?

Inlocuirea stergatoarelor auto se face o data la 6 luni, deoarece in tot acest timp, mai ales pe perioada iernii, aceste produse au prostul obicei de a se uza. Pentru eficienta cat mai mare insa, trebuie sa se tina cont de o serie de criterii. Astfel, trebuie sa se tina cont de tipul de stergatoare, in conditiile in care exista variante pentru parbriz si variante pentru luneta, trebuie sa se tina cont de compatibilitatea cu masina pentru care urmeaza sa fie folosite si de materialul din care sunt realizate.

Cauciucul este cel mai popular printre producatorii de stergatoare auto, insa exista si alte variante, cum ar fi cauciucul imbogatit cu aditivi si stergatoarele cu silicon, care impiedica infiltrarea apei.
Se pare ca stergatoarele cu silicon au o durata de viata cu pana la 80% mai mare decat in cazul stergatoarelor conventionale, insa costurile acestora pot fi si ele substantial mai mari.

Sfaturi utile:

  • Stergatoarele trebuie sa fie schimbate o data la 6 luni pentru siguranta in trafic;
  • Pentru o durata de viata mai mare a acestor accesorii este bine sa se spele parbrizul periodic cu lichid special pentru asta.


Obtine usor permisul de conducere, rezolvand pe www.odat.ro toate chestionarele auto drpciv ce iti pot pica la examen.