Vampiri, zombies, case bantuite… de ce unele persone adora sa ”flirteze”  cu teama si cu angoasele de pe micul ecran?

Emotia umana cea mai puternica este teama. Este deci esenta oricarui film thriller foarte bun. Oare de ce deci ne place sa ne uitam la filmele de care ne este frica, totusi?

Teama este o emotie naturala. In viata de zi cu zi este declansata de catre instinctul nostru de supravietuire in momentul in care un pericol apare si ne pune intr-o stare de vigilenta. Permite sa verificam daca starea noastra de alerta functioneaza.

Atunci cand traim aceasta emotie, anumiti hormoni precum endorfina si adrenalina sunt secretati si ne ajuta sa depasim teama.

Iar odata ce emotia a trecut, dopamina, hormonul satisfactiei, care da dependenta devine activ si este o adevarata recompensa. Suntem satisfacuti ca am trecut peste sentimentul de teama si acum resimtim placere. Dar in fata filmelor infricosatoare nu suntem cu totii egali.

Unora le este atat de teama incat prefera sa nu se uite deloc la aceste filme. Dar alte persoane pot sa devina chiar dependente de aceste filme din cauza beneficiilor, al sentimentului de satisfactie de a trece de teama.

Ne face sa ne simtim mai vii. Aici putem vorbi despre o categorie de persoane care sunt voluntare si nu sunt vii deci. Dar si persoane cu care nu am vrea sa ne intalnim in viata de zi cu zi. Resimtind deci temeri care nu sunt reale este cea mai buna modalitate de a uita de angoase. Timp de o ora si jumatate ne distrag atentia, ne rup de realitate si de problemele pe care le putem avea in viata reala. In plus, ne expunem la situatii extreme fara sa ne asumam insa anumite riscuri.

Uitandu-ne la filme horror deci ne simtim mai vii. Experimentam senzatii forte si avem mai multa incredere in noi.


Obtine usor permisul de conducere, rezolvand pe www.odat.ro toate chestionarele auto drpciv ce iti pot pica la examen.