Obiceiurile zilnice care te vor ajuta sa dormi mai bine

Sa dormi bine este un lucru esential pentru starea ta de bine si pentru sanatatea ta. Un somn de proasta calitate se traduce cel mai adesea printr-o lipsa de energie si poate avea repecursiuni asupra sanatatii mentale si fizice. Dar totusi, anumite obiceiuri te pot ajuta sa te bucuri de un somn de cea mai buna calitate.

Incearca sa te culci la ore regulate. Chiar daca este foarte tentant sa lenevesti mai mult dimineata in pat, mai ales la sfarsit de saptamana, cel mai bine ar fi sa incerci sa te trezesti si sa te culci mereu la aceeasi ora.

Controleaza expunerea ta la lumina. Expunerea la lumina este cea care va influenta productia de melatonina din corp, un hormom care poate regla ciclul somnului si cel de veghe. Atunci cand este intuneric, creierul produce mai multa melatonina si vei vrea deci sa dormi mai mult si mai repede. In paralel, atunci cand corpul este expus la lumina, productia de melatonina este redusa.

Incearca sa limitezi siestele. Este foarte normal sa te simti mai obosit la inceputul dupa-amiezii. Dar daca ai obiceiul sa faci siesta, totusi, ar trebui sa incerci sa nu dormi mai mult de 20 de minute.

Treci de la modul activ la cel de repaus. Pentru a pregati corpul si spiritul pentru a dormi, cel mai bine ar fi sa elaborezi o rutina de somn care va facilita tranzitia de la modul activ la cel de repus. Asta include inchiderea televizorului si a celorlalte aparate electronice si sa incepi sa te pregatesti pentru somn. Daca vei citi te vei relaxa mai usor inainte de a stinge lumina.

Vezi si:  Cateva reguli de eticheta de cunoscut, inainte de a vizita prietenii in contextul pandemiei

Coboara temperatura din dormitor. O incapere mai racoroasa cu o temperatura in jur de 18 grade, este ideala pentru odihna. Daca in dormitor este prea cald te vei simti inconfortabil si te vei rascoli de pe o parte pe alta intreaga noapte.