Știați cã pisicile se confruntã cu probleme asemãnãtoare oamenilor? Spre exemplu, pisicile pot fi deprimate. Dacã la început pisoiul dumneavoastrã era jucãuș, vesel ºș plin de energie, pe mãsurã ce înainteazã în vârstã pot apãrea diverse probleme. Depresia felinelor este un aspect important ce nu trebuie ignorat pentru cã poate afecta sãnãtatea acestora. O astfel de stare este favorizatã de mai multe împrejurãri, în principal fiind vorba despre diverse transformãri survenite în mediul sau stilul de viațã al pisicilor. Acestea sunt animale ce preferã stabilitatea, astfel cã orice noutate poate sã le dea un sentiment de nesiguranțã, determinând apariția depresiei.

Pisicile pot fi afectate de schimbãri precum venirea unui nou membru în familie, spre exemplu un bebeluș, sau plecarea altuia în urma decesului sau a divorțului. Schimbarea locuinței, modificãri produse în rutina pisicii sau în stilul de viațã al stãpânului, toate acestea pot dãuna stãrii de spirit a felinelor. Pe lângã motivele menþionate mai sus, depresia pisicii poate fi declanșatã și din cauza faptului cã nu beneficiazã de suficientã atenție din partea stãpânului, fapt ce o determinã sã se simtã singurã și neglijatã. Deasemenea animalul poate fi deprimat datoritã spațiului insuficient în care trãiește sau a unei diete necorespunzãtoare. Este important de ltiut cã depresia pisicii poate fi rezultatul unei suferințe fizice, în acest caz animalul trebuie dus cât mai repede la veterinar.

luhupisicasuparata3Felinele deprimate vor începe sã-și piardã pofta de mâncare, lãsând neatinse porțiile, refuzând chiar și cele mai delicioase gustãri. Depresia le va face pe pisici sã evite compania umanã, preferând în schimb sã stea ascunse prin diverse locuri. Vor deveni inactive, dormind mai mult decât de obicei și pierzându-și interesul de a se juca. Se vor observa și o serie de modificãri comportamentale, pisicile renunțând la obiceiurile lor de viațã, cu ar fi curãþarea blãniței sau folosirea cutiei.

Vezi si:  Alimente bogate in vitamina D care ne intaresc sistemul imunitar

Cum se poate trata depresia pisicii? Din fericire existã multe modalitãți prin care puteți remedia problema animalului dumneavoastrã de companie. O astfel de pisicã necesitã multã dragoste și atenție din partea stãpânului, pentru a putea depãși aceastã perioadã dificilã. Încercați sã identificați ce schimbãri au intervenit în stilul de viațã al felinei și faceþi tot posibilul sã reveniþi la obiceiurile anterioare. Acordați mai multã atenție pisicii dumneavoastrã, rãsfãțați-o cu jucãrii noi pentru a-i stimula cheful de joacã și cu gustãri delicioase pentru a remedia lipsa poftei de mâncare. Mângâiați pisica, îngrijiți-o și nu uitați cã este important ca starea de spirit din casã sã fie una bunã, pentru cã animalul simte când stãpânul este supãrat sau nervos, iar acest lucru îi dãuneazã. Dacã problema pisicii dumneavoastrã este serioasã apelați la ajutorul veterinarului, iar acesta vã va prescrie un tratament cu anti-depresive.