Modelele mentale sunt constituite din ganduri, idei si credinte care corespund unei persoane anume. Insa, sunt in egala masura influentate de context.

Iti poti imagina cum ar fi daca spiritul tau ar trebui sa o ia mereu si mereu de la zero pentru a lua o decizie sau sa gaseasca o solutie? Pentru a evita aceasta situatie, spiritul nostru recurge la modele mentale, unelte care sunt folositoare pentru a evalua o situatie si pentru a lua o decizie. Conform parerii lui Greca si Moreira (2001), un model mental reprezinta o constructie interna formata dintr-un ansamblu de legi, linii directoare si secvente logice folosite pentru a interpreta realitatea. Le folosim intr-un scop practic cu alte cuvinte.

Cum putem construi un model mental?

Modelele mentale sunt construite pe baza a mai multor elemente:
– Ganduri;
– Experiente precedente;
– Ipoteze;
– Valori;
– Credinte;

Un lucru care indica deja faptul ca fiecare persoana in parte, fieare grup, are deja propriul sau model mental. Un lucru usor de verificat. Daca le cerem unor persoane diferite sa deseneze un copac sau o casa, rezultatele vor fi complet diferite. Asta deoarece perceptiile asupra acestor obiecte sunt diferite, drept urmare si modelele mentale ale acestor persoane.

Una din aceste persoane isi va imagina lamaiul care se afla in curtea casei bunicii. O alta persoana va desena un pin in varful muntelui, isi va aminti de o excursie facute undeva in trecut. Pe langa experientele personale, exista influenta societatii, a culturii si contextului de care apartinem.

Drept urmare, modelele mentale reprezinta scheme de gandire si de sentimente care se bazeaza pe experiente anterioare, care ne servesc drept ghid. Ne ajuta sa interpretam o situatie, sa oferim un sens realitatii, sa luam decizii.
Sunt modele deoarece sunt repetitive, drept urmare este necesar sa adoptam un model mental in functie de situatia sau problema pe care o intampinam.

Vezi si:  Brain bits